Kineski predsednik Si Đinping rekao je da nikakvi izazovi ne mogu sprečiti zemlju da ide napred te je ponovio ciljeve Pekinga za ujedinjenje Kine s Tajvanom. On je govorio na prijemu povodom 75. godišnjice Narodne Republike Kine, koja je osnovana 1. oktobra 1949. godine, piše RSE.

Si je takođe apelovao na suprotstavljanje "separatističkim aktivnostima" pristalica tajvanske nezavisnosti, te je pozvao stanovništvo da se osloni se na Komunističku partiju Kine i njenu vojsku pre teških vremena.

Ovogodišnje obeležavanje rođendana Narodne Republike Kine bilo je skromnije u odnosu na proslave prethodnih godina, što pokazuje da vlasti verovatno nastoje da izbegnu razmetljive ceremonije dok su Kinezi pod finansijskim pritiskom, pišu svetski mediji.

"Postizanje potpunog nacionalnog ujedinjenja zajednička je težnja kineskog naroda", rekao je Si u govoru naglasivši da je "Tajvan sveta teritorija za Kinu. Ljudi sa obe strane Tajvanskog moreuza su krvno vezani i te porodične veze će uvek biti jače od drugih".

S druge strane, tajvanski predsednik Lai Čing-te odbacuje zahteve Kine za ujedinjenjem, a Peking ga smatra "opasnim separatistom", pojašnjava AFP.

Kina je poslednjih godina pojačala vojni i politički pritisak na Tajpej, šaljući ratne avione, bespilotne letelice i pomorska plovila oko ostrva gotovo svakodnevno.

Dve strane su bile pod vlašću odvojenih vlada od 1949. godine, nakon završetka kineskog građanskog rata.

Komunisti su preuzeli vlast u Pekingu i osnovali Narodnu Republiku Kinu 1. oktobra 1949. godine, dok su poraženi nacionalisti pobegli na Tajvan, premestivši sedište Republike Kine sa kopna u Tajpej.

Kineska vladajuća Komunistička partija smatra Tajvan svojim, uprkos tome što ga nikada nije kontrolisala, i obećala je da će se "ponovno ujediniti" sa samoupravnom demokratijom - silom ako bude potrebno, napisao je Si-En-En.

I u prošlosti su kineski lideri obećavali da će jednog dana preuzeti kontrolu nad Tajvanom ali, dodaje američki televizijski kanal, Si kao najasertivniji kineski lider u poslednjih nekoliko decenija, pojačao je retoriku i agresiju na ostrvo, podstičući napetost preko tesnaca i izazivajući zabrinutost za vojnu konfrontaciju.

U govoru pred oko 3.000 članova KPK u ponedeljak uoči Dana državnosti Kine, Si je pohvalio napredak Kine otkako su komunističke snage svrgnule nacionalističku vladu i uspostavile Narodnu Republiku.

Si, šef kineske vladajuće Komunističke partije, rekao je da "nikakve poteškoće ne mogu sprečiti kineski narod da ide napred", ali je pozvao stanovništvo da bude "budno", da se pripremi za opasnost i osloni se na stranku i njenu vojsku pre teških vremena.

"Put pred nama neće biti lak, sigurno će biti poteškoća i prepreka, a mogli bismo naići na velike testove kao što su jaki vetrovi i uzburkano more, ili čak olujni talasi", rekao je Si.

Kurir.rs/RSE/Preneo: D. P.

 Bonus video:

Kurir teleivizija "POSETA SI ĐINPINGA JE DIPLOMATSKA KONTRAOFANZIVA KA NAŠIM PROTIVNICIMA!" Jerković: Da li je slučajno što su se na zapadu utišali?