Izraelske snage i Hezbolah su saopštili o borbama prsa u prsa u Libanu. Izrael je saopštio smrt prvog vojnika, Ejtana Ostera.

Hezbolah je objavio nove sukobe sa izraelskim vojnicima koji su “upali” u grad Marun al-Ras u Libanu.

Grad se nalazi oko dva kilometra od izraelsko-libanske granice. Prema Hezbolahu, izraelski vojnici su ušli sa istočne strane grada, a borbe se nastavljaju.

Ovo je drugi direktan sukob sa izraelskim trupama na koji se danas pozvao Hezbolah. Ranije je ova organizacija tvrdila da je uspešno odbila invaziju izraelske pešadije u Liban.

Izraelska vojska je saopštila o bliskim sukobima na jugu Libana. U saopštenju se navode vojne operacije na “nekoliko područja.”

“Snage Desantne brigade, uključujući vojnike jedinice Egoz, uočile su i uništile napadnu infrastrukturu Hezbolaha (…) Trupe, u saradnji sa izraelskim ratnim vazduhoplovstvom, eliminisale su teroriste i uništile terorističku infrastrukturu korišćenjem precizno navođenih projektila i bliskih borbenih sukoba”.

IDF dodaje da je “više od 150 terorističkih infrastrukturnih objekata uništeno tokom nedavnih vazdušnih napada”.

“Tek smo u prvoj rundi”

Hezbolah je ranije zapretio dugotrajnom borbom nakon sukoba sa izraelskim snagama.

“Tek smo u prvoj rundi,” poručuje šiitska organizacija putem svog šefa medija, Mohameda Afifa.

Hezbolah je najavio da je gađao oblasti severno od Haife sa velikim raketnim napadom. Desetine raketa su ispaljene iz Libana prema severnom Izraelu u sredu ujutru, pri čemu su pogođene četiri kuće u Metuli, javili su mediji.

Izraelska vojska je najavila da šalje dodatne trupe na granicu sa Libanom, a redovne pešadijske i oklopne jedinice učestvuju u kopnenoj operaciji od jutra.

Hezbolah je takođe saopštio da je izveo niz napada na Izrael ujutru, uključujući raketni napad na izraelsku vojnu bazu.

U tri napada koja su se dogodila između 07:15 i 07:20, rakete su pogodile izraelske trupe okupljene u naseljima Štula i Maska’af Am i “skup izraelskih neprijateljskih snaga u kasarni Šomera,” prema saopštenju koje je objavio Hezbolah u poslednjim minutima.

Organizacija tvrdi da su napadi postigli nekoliko “direktnih” i “preciznih” pogodaka.

Ranije je Hezbolah rekao da su se njihovi borci sukobili sa izraelskim snagama u pograničnom selu Andajše.

Hezbolah je prvi put potvrdio da se sukobio sa izraelskom pešadijom u južnom Libanu.

Takođe, njihovi izveštaji navode da je dvadeset izraelskih specijalaca upalo u zasedu Hezbolaha tokom prelaska granice sa Libanom.

Sukobi su intenzivni, a izraelska vojska koristi pešadiju i tenkove u južnom Libanu, dok je Hezbolah uzvratio raketnim napadima.

U međuvremenu, iranski general Mohammad Hossein Bagheri izjavio je da će Iran napasti sve izraelske infrastrukture ako Izrael ne prekine svoje agresivne akcije. Ova izjava je usledila nakon iranskog raketnog napada na izraelske vojne baze kao odgovor na ubistvo visokog zvaničnika Hamasa u Teheranu.

Bagheri je upozorio da će, ukoliko Izrael nastavi sa napadima, Iran izvesti veći napad koji će ciljati sve važne infrastrukture u zemlji.

Kurir.rs/Agencije/Oruzjeonline/Preneo: P. P. 

 BONUS VIDEO

Kurir televizija Iran lansira rakete na Izrael: Politički manevar ili uvod u širu vojnu operaciju? Stručnjaci analiziraju