Nakon poslednjeg raketnog napada Irana na Izrael 1. oktobra 2024. godine, sukob na Bliskom istoku ušao je u novu fazu. Iran je ispalio čak 180 raketa na izraelske gradove, uključujući Tel Aviv, kao odgovor na vazdušne napade Izraela, u kojima su ubijeni ključni lideri Hezbolaha i Hamasa. Izraelska vojska već je započela kopnenu operaciju na jugu Libana, dok se svet suočava s pitanjem da li je ovo samo uvod u širi regionalni rat.

Sofija Tasić, spoljnopolitički komentator, smatra da iako sukob eskalira, ne treba odmah govoriti o mogućnosti Trećeg svetskog rata.

- Da bi sukob eskalirao do tog nivoa, Iran bi morao da bude nuklearna sila, što trenutno nije slučaj. Iako Iran pokazuje svoju moć kroz ovakve raketne napade, oni nemaju kapacitete da izazovu nuklearni sukob. S druge strane, Izrael, koji poseduje nuklearno oružje, koristiće ga samo u krajnjoj nuždi - dodaje Tasić.

Sequence 02.00_11_53_15.Still001.jpg
Kurir Televizija 

Ona dalje objašnjava kako bi Izrael mogao da odgovori Iranu bez korišćenja nuklearnog oružja:

- Izrael poseduje napredno elektromagnetno oružje koje bi moglo da parališe iransku infrastrukturu, uključujući njihova nuklearna postrojenja. To je tehnologija koja može da izazove ozbiljne poremećaje u električnoj mreži Irana, bez potrebe za vojnim napadima. Izrael bi mogao da cilja ulaze i izlaze iz postrojenja kao što je nuklearno postrojenje "Natanc", čime bi značajno otežao iranske nuklearne ambicije.

Kurir televizija OGROMNA OPASNOST ZA IRAN: Izrael spreman da iskoristi elektromagnetno oružje, prvi cilj – nuklearno postrojenje 'Natanc'?

Dr Rajko Petrović iz Instituta za evropske studije slaže se s ovom ocenom, dodajući da je Iran daleko od toga da postane nuklearna sila.

- Iran trenutno nije u poziciji da izazove ozbiljan vojni sukob sa Izraelom, barem ne u konvencionalnom smislu. Oni nemaju nuklearno oružje, dok Izrael ima višestruke adute, uključujući obaveštajnu službu Mosad, koja je već pokazala sposobnost da deluje unutar Irana - rekao je Petrović.

Sequence 02.00_28_23_02.Still003.jpg
Kurir Televizija 

- Mosad je u stanju da sprovede sabotaže na iranskoj teritoriji i da eliminiše ključne figure unutar iranskog režima. Pored toga, Izrael ima podršku Sjedinjenih Američkih Država, koje su odmah stavile na raspolaganje sve resurse potrebne za odbranu Izraela - istakao je Petrović.

On je takođe pohvalio izraelski protivraketni sistem, za koji smatra da je jedan od najboljih u svetu.

- "Iron Dome" i drugi sistemi protivraketne odbrane funkcionišu besprekorno, i iako je Iran ispalio 180 raketa, većina tih projektila je presretnuta pre nego što su naneli značajnu štetu - dodao je Petrović.

Luka Marošanin, politički analitičar, naglasio je da iranski raketni napadi nisu bili toliko efikasni koliko to Teheran tvrdi.

- Iranska Revolucionarna garda tvrdi da je 90% projektila pogodilo mete, ali to je pre svega politička poruka namenjena iranskoj javnosti. Realnost je da su izraelski sistemi protivvazdušne odbrane uspešno neutralisali većinu tih projektila - objasnio je Marošanin.

Sequence 02.00_18_22_16.Still002.jpg
Kurir Televizija 

- Međutim, bez obzira na to što ovi napadi nisu bili vojno efikasni, oni su politički značajni. Iran želi da pokaže snagu i spremnost da odgovori na izraelske provokacije, ali Izrael neće ostati ravnodušan. Premijer Bendžamin Netanjahu će morati da reaguje, kako bi pokazao da Izrael neće tolerisati ovakve napade, čak i ako nisu naneli veliku štetu - dodao je Marošanin.

Marošanin je takođe istakao da Iran pokušava da izbegne veći sukob, iako nastavlja da podržava Hezbolah i druge proiranske grupe u regionu.

- Iran trenutno nije spreman za otvoreni sukob s Izraelom. Oni koriste posredne aktere poput Hezbolaha i Huta kako bi izvršili pritisak na Izrael, ali ne žele direktnu konfrontaciju - rekao je Marošanin.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija Iran lansira rakete na Izrael: Politički manevar ili uvod u širu vojnu operaciju? Stručnjaci analiziraju