Iran je izveo najveći napad na Izrael do sada, ispalivši sinoć oko 180 balističkih projektila, od kojih je većinu navodno presrela protivraketna odbrana Izraela, Sjedinjenih Američkih Država i Jordana.

Vazdušni napad, daleko ozbiljniji od sličnog napada u aprilu, intenzivirao je regionalni sukob na Bliskom istoku.

duric01 AP Ohad Zwigenberg.jpg
AP Ohad Zwigenberg Olupine iranskih raketa

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je u napadu prvi put upotrebljen novi tip hipersonične rakete. IRGC je saopštio da je projektil Fatah, koji je dizajnirao i proizveo Teheran i predstavljen prošle godine, bio deo vatrene vatre koja je pogodila izraelske gradove. Naziv projektila na arapskom znači "osvajač" ili "donosilac pobede".

duric03 EPA Abir Sultan.jpg
EPA Abir Sultan Olupine iranskih raketa

Iranski državni mediji javljaju da su korišćene i rakete Emad (balistička raketa srednjeg dometa) i Ghadr (balistička raketa srednjeg dometa, poboljšana varijanta Šahab-3A).

Objavljene su fotografije olupine raketa pronađenih nakon napada.

duric01 EPA Abir Sultan.jpg
EPA Abir Sultan Olupine iranskih rakerta


Teheran ima hiljade balističkih i krstarećih projektila različitog dometa, prema izveštaju Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) Projekta za opasnost od raketa tačan broj raketa nije poznat, ali je general američkog vazduhoplovstva Kenet Mekenzi rekao Kongresu. 2023 da Iran ima više od 3000 balističkih projektila.

duric EPA Abir Sultan.jpg
EPA Abir Sultan Olupine iranskih raketa

Trajektorije balističkih projektila putuju oko granica Zemljine atmosfere pre nego što se nosivi teret bojeve glave odvoji od rakete koja ga nosi i padne nazad u atmosferu na svom cilju. Stručnjaci za oružje koji su analizirali snimke društvenih mreža sa lica mesta rekli su za CNN da je Iran koristio varijante balističke rakete Šahab-3 u poslednjem napadu na Izrael.

Kurir.rs/Index

 BONUS VIDEO

Kurir televizija OGROMNA OPASNOST ZA IRAN: Izrael spreman da iskoristi elektromagnetno oružje, prvi cilj – nuklearno postrojenje 'Natanc'?