Ruske jedinice preuzele su kontrolu nad gradom Ugledarom u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Usled odlučnih dejstava jedinica grupe trupa 'Vostok', oslobođeno je mesto Ugledar Donjecke Narodne Republike", navodi se u saopštenju.

Prethodno je savetnik šefa DNR Jan Gagin rekao za RIA Novosti da je ruska zastava postavljena na administraciju Ugledara, ali da je rano govoriti o oslobađanju grada.

Dan ranije drugi savetnik šefa DNR Igor Kimakovski rekao je da je do oslobođenja Ugledara ostalo samo nekoliko dana i da je neprijatelj opkoljen.

Grad Ugledar, koji je udaljen oko 60 kilometara od grada Donjecka, bio je jedno od najvažnijih utvrđenja ukrajinskih oružanih snaga i žarište teških borbi mesecima.

Ugledar.jpg
Printskrin Twiter 

Grad se nalazi na uzvišenju, u blizini raskrsnice puteva koji vode do gradova Volnovaha, Dokučajevsk i Krasnaja Poljana, te zbog toga je predstavljao ključnu logističku tačku.

Očekuje se da će oslobađanje Ugledara udaljiti ukrajinske trupe od Donjecka i omogućiti ruskoj vojsci da napreduje ka pokrajini Zaporožje i gradu Kurahovu, oblasti kroz koju se vrši snabdevanje pojedinih jedinica Oružanih snaga iz Ukrajine.

Ukrajinski mediji ranije su preneli da su Oružane snage Ukrajine potvrdile gubitak grada Ugledara i izdale naređenje za povlačenje trupa.

Kako su naveli, ukrajinska operativna komanda "Hortica" saopštila je da su udari Oružanih snaga Rusije po bokovima "iscrpeli odbranu", stoga su ukrajinske jedinice povučene iz Ugledara.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P. 

 BONUS VIDEO

Kurir televizija "RUSIJA PRATI NAŠ ODNOS PREMA NATO!" Todorov upozorava: Ne možemo očekivati da ćemo zauvek sedeti na dve stolice bez posledica