Ukrajinska vojska je u četvrtak saopštila da je koristila balističke rakete ATACMS kako bi pogodila rusku radarsku stanicu, s ciljem da se ograniči sposobnost Moskve „da otkriva, prati i presreće aerodinamičke i balističke ciljeve”.

Ukrajinska vojska nije precizirala kada je izveden udar, niti gde se nalazi radarska stanica Nebo-M, u svom saopštenju objavljenom na Telegramu.

„Uništavanje radara Nebo-M stvoriće povoljan ‘vazdušni koridor’ za efikasnu upotrebu krstarećih raketa Storm šedou i SCALP-EG”, navodi se u saopštenju.

Ukrajinska vojska je dodala da veruje da Rusija još uvek ima deset ovakvih sistema, od kojih tvrde da svaki košta više od 100 miliona dolara.

SAD su poslale dugodometne rakete ATACMS Ukrajini, a savetnik za bezbednost Bele kuće, Džejk Salivan, je tada naveo da se Kijev obavezao da će ih koristiti samo na ukrajinskoj teritoriji. Rusija trenutno kontroliše nešto manje od 20 odsto nekadašnje ukrajinske teritorije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski već mesecima traži od zapadnih saveznika da dozvole ukrajinskoj vojsci da koristi zapadno oružje, uključujući ATACMS i Storm šedou, za napade na ciljeve duboko unutar ruskog teritorija.

Vašington nije najavio da je promenio svoj stav o korišćenju oružja koje je isporučio Kijevu.

Nebo-M je 3D radarski sistem koji ima programabilni višepojasni dizajn. Radarski kompleks se sastoji od centralne fuzije podataka, modula komandnog mesta i tri radara koji su raspoređeni na odvojenim kamionima 8×8 od 24 tone.

55Ž6ME Nebo-M RLM-ME je VHF-radarska komponenta ovog radarskog sistema. Nebo-M RLM-ME je 3-D radar za prikupljanje podataka.

U pitanju je naslednik 1L13 Nebo-SV „Box Spring“ i lako se razlikuje od njega pošto je smer polarizacije vertikalni, a ne horizontalni. Sistem se može rasporediti za 40 minuta.

raketa.jpg
Printscreen YouTube ATACMS rakete

U srcu anti-stelt sposobnosti PVO sistema S-400 je radarski sistem Nebo-M, koji se sastoji od tri različita niza koji rade na različitim frekventnim opsezima.

Korišćenjem niskofrekventnih radarskih nizova kao što su Nebo SVU (VHF-opseg) i Protivnik G (L-opseg), Nebo-M sistem može da otkrije prisustvo stelt lovaca dok se približavaju. Iako ovi nizovi niske frekvencije možda ne pružaju potrebne parametre za ciljanje, oni igraju ključnu ulogu u početnom otkrivanju i praćenju.

Da bi upotpunio mogućnosti niskofrekventnih nizova, Nebo-M sistem integriše ruski Gama S1 niz koji radi u S i X-opsezima. Umrežavanjem ovih nizova, Nebo-M sistem nudi sveobuhvatan i slojevit pristup otkrivanju i praćenju stelt aviona.

Iako su savremeni stelt lovci dizajnirani da minimiziraju otkrivanje u odnosu na visokofrekventne radarske opsege, oni nisu u potpunosti imuni na detekciju. Veličina njihovog radarskog poprečnog preseka određuje njihovu mogućnost otkrivanja.

Kurir.rs/Oruzjeonline/Preneo: P. P. 

 BONUS VIDEO

Kurir televizija KAKO JE UKRAJINSKA OFANZIVA PROBILA RUSKU ODBRANU? Eksperti tvrde: Imali satelitske snimke i podatke, RUSI UHVAĆENI NA SPAVANJU