Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je da Evropska Unija zaostaje za SAD i Kinom zbog prekomerne regulative u nedovoljno ulaganja!

Vašington i Peking su nadmašili EU u ekonomskoj proizvodnji i investicijama, smatra Makron.

- Evropska unija bi mogla da umre, na ivici smo veoma važnog trenutka. U naredne dve do tri godine, ako budem pratili našu klasičnu agendu i previše regulisali, a premalo ulagali, bićemo van tržišta. Nismo opremljeni da se suočimo sa rizicima - rekao je Makron u Berlinu na Globalnom dijalogu, piše "Blumberg", a prenosi "Telegraph".

Upozorenja Makrona dolaze nakon što je nedavno bivši premijer Italije i bivši direktor Evropske centralne banke Mario Dragi izneo zabrinjavajuće podatke.

"U Evropi od početka veka usporava ekonomski rast, opada proizvodnja, a prema različitim pokazateljima, jaz u BDP-u i ličnim primanjima između SAD i EU raste... EU je imala koristi od povoljnog globalnog okruženja... Bezbednosni štit SAD oslobodio je odbrambene budžete za rashode na druge prioritete. U svetu stabilne geopolitike, nismo imali razloga da brinemo o sve većoj zavisnosti od zemalja za koje smo očekivali da će ostati naši partneri“, navodi se u izveštaju koji je za Evropsku komisiju pripremio bivši italijanski premijer i bivši direktor ECB Mario Dragi.

U izveštaju se konstatuje da su potresi poslednjih godina, konkurencija sa Kinom i promena američkih interesa doveli do problema u evropskoj ekonomiji.

"Evropa je iznenada izgubila svog najvažnijeg snabdevača energijom - Rusiju... U značajnoj meri je propustila digitalnu revoluciju i povećanje produktivnosti koje je ona donela“, istakao je, između ostalog, autor izveštaja.

(Kurir.rs/Telegraph)