Američki zvaničnici veruju da je Izrael uništio polovinu arsenala libanske grupe Hezbolah u nedavnim vojnim operacijama, piše CNN.

Prema izvorima, neka od skladišta oružja su zatrpana pod ruševinama posle izraelskih vazdušnih udara, što je onemogućilo izvlačenje projektila i drugog preživelog oružja.

Kao rezultat toga, Hezbolah je izgubio veći deo svoje sposobnosti da uzvrati Izraelu.

Izraelski vojni udari usmereni na strateški važne ciljeve grupe doveli su do ozbiljnih gubitaka u arsenalu Hezbolaha, što su potvrdile i izraelske i američke obaveštajne službe.

Ciljani vazdušni napadi uništili su značajne zalihe projektila i municije, što je dovelo do slabljenja sposobnosti grupe da sprovede pun odgovor. Ovo objašnjava zašto su nedavni napadi na položaje Hezbolaha ostali uglavnom bez odgovora.

Izrael aktivno sprovodi operacije protiv Hezbolaha, nastojeći da spreči opasnost od raketnih napada i oslabi svoju vojnu infrastrukturu.

Kako navodi CNN, izraelska vojska namerno uništava skladišta raketa i druge važne objekte grupe u Libanu, što je već dovelo do ozbiljnih gubitaka.

x EPA Atef Safadi.jpg
EPA/ATEF SAFADI 

Izraelska vojska udarila na Bejrut: Napadnuto novo rukovodstvo Hezbolaha

Izraelske odbrambene snage su zvanično potvrdile napad na južne oblasti Bejruta koji se dogodio u toku noći 2-3. septembra. Operacija je izvedena kao odgovor na nedavne kontranapade Hezbolaha.

Na društvenim mrežama su počele da se pojavljuju fotografije i video snimci koji prikazuju trenutke udara, praćenih eksplozijama i gustim oblacima dima nad libanskom prestonicom.

Udar na Bejrut je izveden u okviru izraelske vojne operacije protiv Hezbolaha, koju aktivno podržava Iran i koja je dugo bila jedna od glavnih pretnji bezbednosti Izraela. Prema izraelskoj vojsci, meta napada bili su objekti grupe, uključujući skladišta oružja i nova komandna mesta.

Prema preliminarnim podacima. Trenutni udari imali su za cilj eliminaciju novog rukovodstva Hezbolaha, ali Izrael još nije otkrio detalje onoga što se dogodilo.

Hezbolah je šiitska politička i vojna organizacija osnovana u Libanu početkom 1980-ih. Nastala je kao odgovor na izraelsku okupaciju južnog Libana i u početku je dobila podršku od Irana i Sirije.

Organizacija se bavi i političkim aktivnostima i vojnim operacijama. U Libanu Hezbolah ima značajan uticaj, uključujući zastupljenost u parlamentu i učešće u vladi.

Kurir.rs/CNN/Oruzjeonline/Preneo: P. P.