Deveka Rouz (30) iz Engleske proglašena je krivom za ubistvo iz nehata svoje četvorice maloletnih sinova koji su poginuli u požaru.

Dana 16. decembra 2021. godine, 30-godišnjakinja je ostavila dva para blizanaca zaključana u svom domu u Satonu, jugozapadni London. Sudu je rečeno da je požar u kući, koja je bila puna smeća i ljudskog izmeta, izbio zbog cigareteili sveće u dnevnoj sobi, piše Skaj njuz.

Policija je saopštila da se plamen mogao brzo proširiti zbog količine smeća koje je bilo razbacano po podu.

Dečaci umrli od udisanja dimnih gasova

Lejton i Logan Hoat, tri godine, i četvorogodišnji Kison i Brajson Hoat, potrčali su uz stepenice i pozvali u pomoć jer su bili zarobljeni u kući.

Komšija je pokušala da otvori ulazna vrata pre nego što su vatrogasci sa aparatima za disanje ušli u kuću i pronašli tela dece ispod kreveta.

Hitno su prebačeni u dva različita bolnička centra, ali spasilački napori nisu uspeli i umrli su od udisanja dima kasnije te noći. Majka se vratila kući dok su vatrogasci još gasili požar, a komšija ju je odveo sa lica mesta.

Majka osuđena za ubistvo iz nehata

Tvrdila je da je decu ostavila sa prijateljicom po imenu Džejd, što je navelo vatrogasce da se vrate u kuću da je traže. Policija je izvršila opsežne istrage da pronađe Džejd i zaključila da ona ili nije postojala ili nije bila u kući tog dana.

Rouz, koja je priznala da je dva puta ranije ostavljala dečake same kod kuće, izjasnila se da nije kriva po četiri tačke za ubistvo iz nehata i jednoj tački za napuštanje dece.

Juče je proglašena krivom po svim optužbama za ubistvo iz nehata, ali oslobođena za napuštanje dece. Otac dece, Dalton Hoat, rekao je sudu da je Rouz ostavila decu samu jednom ili dva puta da odu u obližnju prodavnicu.

Sudu je rečeno da deca nisu išla u školu tri nedelje pre smrti. Sudija Mark Lucraft KC rekao je da je to "tragičan slučaj" i odložio je izricanje presude do 15. novembra.

Kurir.rs/Index.hr