Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei trebalo bi da predvodi molitve danas i da održi javnu propoved koja bi mogla da rasvetli planove Islamske republike Iran nakon raketnog napada na neprijateljski Izrael.

Hamneijeva retka propoved - prva u skoro pet godina - dolazi tri dana pre godišnjice rata između Izraela i Hamasa u Gazi, koji je pokrenut napadom palestinske grupe koju podržava Iran 7. oktobra.

Vrhovni vođa, koji ima najvišu vlast u Iranu, predvodiće muslimane u molitvi u velikoj džamiji Imam Homeini u centru Teherana, navodi se na njegovoj zvaničnoj veb stranici.

Molitva će uslediti nakon "ceremonije sećanja" u 10.30 sati za Hasana Nasralaha, ubijenog vođu libanske oružane grupe Hezbolah, koju podržava Teheran.

Iranska Revolucionarna garda, koja je pod komandom Hameneija, saopštila je da su napadi od utorka, u kojima je ispaljeno oko 200 raketa, bili odgovor na ubistvo Nasralaha zajedno sa komandirom Gardista Abbasom Nilforushanom u napadu krajem septembra na Bejrut, kao i na ubistvo vođe Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu u julu.

Hamnei je poslednji put predvodio molitvu u januaru 2020. nakon što je Iran ispalio rakete na vojnu bazu SAD-a u Iraku, kao odgovor na napad koji je ubio cenjenog komandanta Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija.

U Teheranu su se još u četvrtak okupili ljudi sa zastavama Hezbolaha i Irana ispred zgrade bivše američke ambasade kako bi osudili izraelske "zločine" u Gazi i Libanu, izvestili su iranski mediji.

Hamnei je proglasio žalost u Iranu zbog Nasralaha i u sredu je rekao da smrt vođe Hezbolaha "nije mala stvar".

Hamas, Hezbolah i druge oružane grupe na Bliskom istoku deo su iranskog "osovinskog otpora" koji se protivi Izraelu i njegovom savezniku Sjedinjenim Američkim Državama.

Analitičari su rekli da je iranski raketni napad -- drugi ikada koji je direktno ciljao Izrael -- bio usmeren na prevazilaženje niza neuspeha koje je Teheran doživeo zajedno sa svojim regionalnim saveznicima.

Iran je saopštio da je napad ove nedelje izveden u "samoodbrani" i upozorio na "razorne napade" na Izrael ako bi se ova zemlja osvetila.

Iran je takođe upozorio SAD -- glavnog dobavljača oružja Izraelu -- da ne intervenišu, preteći "oštrom reakcijom" ako to učine.

Vašington je saopštio da Iran mora snositi "posledice", koje bi mogle biti usklađene sa izraelskim zvaničnicima, zbog ispaljivanja balističkih raketa.

Predsednik SAD-a Džozef Bajden je u četvrtak rekao da razgovara o mogućim izraelskim napadima na iranske naftne lokacije.

U aprilu je Teheran poslao rakete i dronove protiv Izraela kao odgovor na smrtonosni izraelski napad na iranski konzulat u Damasku.

U oba napada, skoro sve rakete su presretnute od strane Izraela ili njegovih saveznika, prema izjavama izraelskih vlasti.

Kurir.rs/AFP/France24/Preneo: D. P.