Sloveniju su zahvatile vremenske neprilike, sa snažnom burom i obilnim padavinama na primorju, dok planinski delovi beleže sneg na visinama iznad 1.200 metara.

Očekuje se nastavak padavina, a meteorolozi i saobraćajne službe upozoravaju na probleme.

Slovenija se suočava sa ozbiljnim vremenskim izazovima koji utiču na svakodnevni život građana, saobraćaj i bezbednost.

Upozorenja agencija za zaštitu životne sredine i meteorologa ukazuju na potrebu za oprezom i pripremom za ekstremne vremenske uslove.

Primorska oblast se bori sa snažnom burom koja stvara velike probleme, a meteorolog Blaž Šter je putem društvene mreže Iks izvestio o situaciji, navodeći da je "na mnogim mestima u Centralnim Alpama pada sneg".

Planinski delovi Slovenije su prekriveni jakim snežnim padavinama, sa 35 centimetara snega na Kredarici i 10 centimetara na Vršiču, što je posebno izazovno za saobraćaj.

Najavljena je temperatura od dva do 13 stepeni Celzijusa, a u noći između petka i subote očekuje se pojačani vetar u primorskoj oblasti sa brzinom preko 120 kilometara na sat, posebno u Vipavskoj dolini.

Padavine će se nastaviti do petka ujutro, a najviše kiše se očekuje u zapadnoj, južnoj i centralnoj Sloveniji.

Šta čeka Srbiju?

U Srbiji će danas biti oblačno, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Republički hidrometeorološki zavod upozorava da se u toku jutra više padavina se očekuje na severu i zapadu, a u drugom delu dana na jugu i jugoistoku Srbije uz prosečnu količinu od 10 do 30 mm, lokalno do 40 mm.

Ujutru i pre podne će duvati umeren i jak, u planinskim predelima i košavskom području ponegde i olujni južni i jugoistočni vetar, koji će posle podne i uveče biti u skretanju na zapadni i severozapadni i u postepenom slabljenju do kraja dana.

Najniža temperatura biće od 12 do 19, a najviša od 16 na severozapadu do 27 stepeni na jugoistoku Srbije.

U Beogradu će biti oblačno, povremeno s kratkotrajnom kišom ili lokalnim pljuskom uz mogućnost grmljavine. Najniža temperatura biće od 15 do 18, a najviša oko 23 stepena.

Za vikend i dalјe povremeno kratkotrajna kiša i lokalni plјuskovi sa grmlјavinom, koji će biti češći na jugozapadu, jugu i istoku zemlјe, ali se obilne padavine ne očekuju.

Kurir.rs/Blic/Preneo: D. P.