Ranjeno je njih oko 170, a 160.000 prešlo je granicu između Libana i Sirije od eskalacije sukoba prošlog meseca.

Situacija na Bliskom istoku došla je do tačke usijanja, a analitičari smatraju da su eksplozije koje odjekuju u Bejrutu uvod u osvetu Iranu, koju Tel Aviv sprema danima, a koja bi mogla da ima nesagledive posledice. U međeuvremenu stiže i sve više reakcija međunarodne zajednice koja složno osuđuje ovaj sukob. Ali, kako smatraju analitičari, njihov uticaj na zaraćene strane sveden je na minimum, a toga je sada postao svestan čak i američki predsednik Džo Bajden.

Širenje sukoba na Bliskom istoku bilo je tema jutarnjeg programa Redakcija na Kurir televiziji, a u studiju sa voditeljkom Oljom Lazarević bili su pukovnik prof. dr Velibor Stević i politički analitičar Srbislav Filipović, dok se iz Izraela uključio počasni konzul Srbije Aleksandar Nikolić.

Velibor Stević.jpg
Kurir Televizija 

- Izrael je ušao u ovaj rat nerazumljivo, nije izvršio dobru procenu, prvvo onog 7. oktobra, kada je Netanjahu rekao da će za nekoliko dana da uništi Hamas. Sukob se sada širi na Liban sa Hezbolahom, zatim Jemen s Hutima, pa Iran. Ovo je, možda se kaže, uvertira Treći svetski rat, ali mislim da ima toliko uma i razuma da do toga neće doći jer to bi bila katastrofa. Amerika se umešala i u sukob u Ukrajini, pa nije ništa uradila. Svi mi znamo da je ona jaka i silna dršava, ali ona ne može to da izdrži. Ne može Amerika da ratuje sa svima, kao što ni Izrael ne može da ratuje sa ovim dole državama - smatra Stević.

Njegov sagovornik veruje da eskalacija sukoba zavisi isključivo od odluke SAD da se direktno umešaju.

Srbislav Filipović.jpg
Kurir Televizija 

- Mislim da će druge države koje nisu za sad uključene u ovoj sukob, razmisliti da li će to uraditi. To zavisi od odlučnosti SAD i njihovih saveznika u regionu Bliskog Istoka, koliko će odlučno braniti interese i samog Izrela i svoje interese u regionu Bliskog Istoka. Ukoliko njihova odlučnost bude adekvatna i ukoliko budu zaista na terenu pokazali da stoje uz Izrael i sve snage, onda će drugi igrači itekako staviti prst na čelo da li će ulaziti u taj sukob jer nikome nije potreban sukob sa SAD - ocenio je Filipović.

Kurir televizija "NI AMERIKA NE MOŽE DA RATUJE SA SVIMA, KAMOLI IZRAEL" Srpski konzul uživo iz Tel Aviva: Napadnut treći najveći grad u Izraelu, sirene u severnom delu zemlje

Srpski konzul: Raketiran treći najveći grad

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić u program se uključio iz Tel Aviva i opisao kakva je trenurtna situacija u ovom gradu.

- Noć je bila obeležena sa preko 20 raketa ispaljenih iz Libana na severni deo zemlje koji je uključio i severni lučki grad Haifu, dakle treći najveći grad u Izraelu. Sirene su se čule u mnogim oblastima. Pored toga bilo i nekoliko bespilotnih letelica koje su prodrle iz pravca istoka u seveni deo doline reke Jordan. Što se tiče ostatka zemlje, dakle centralnog i južnog dela zemlja, noć je prošla uglavnom mirno - izvestio je Nikolić i dodao kako teče plan evakuacije srpskih državljana.

Aleksandar Nikolić.jpg
Kurir Televizija 

- Preostalo je 13 stranih aviokompanija koje i dalje saobraćaju za Tel Aviv. Interesantno, juče je Fly Dubai, dakle kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, obnovila svoje letove koje su praktično sve vreme ovog tragičnog rata i njegovih 12 meseci leteli za Međunarodni aerodrom Ben Gurion. Ono što je za nas najvažnija servisna informacija i kao takva ostaje, to je da dve izraelske aviokompanije nastavljaju da saobraćaju za naše aerodrome.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

Kurir televizija Stručnjaci o situaciji na Bliskom istoku