Brod "Katrin", koji plovi pod portugalskom zastavom i prevozi eksploziv namenjen Izraelu, trebalo bi da uplovi u luku Ploče na jugu Hrvatske, saznaje "Jutarnji list".

U toj luci bi trebalo da se sve prebaci na drugi brod koji će se uputiti u Izrael.

Prema izvorima bliskim hrvatskoj vlasti, oni ne vide nikakav problem u činjenici da je eksploziv namenjen Izraelu i tvrde da se u luci Ploče redovno pretovaruje teret za države Bliskog istoka i arapske zemlje. Samim tim, ne vidi problem da se isto učini i za Izrael.

Sagovornici "Jutarnjeg lista" kažu i da ako ne dopuste pretovar, brod će otići u neku drugu luku na Mediteranu, a luka Ploče će izgubiti dobro plaćeni posao.

Međunarodnu uzbunu oko broda "Katrin" podigao je "Amnesty International" koji tvrdi da se na brodu nalazi "60 kontejnera TNT-a i osam kontejnera eksploziva heksogen" namenjenih Izraelu.

Brod je 21. avgusta krenuo iz vijetnamske luke "Hai Pong", a 31. avgusta specijalni izveštač Ujedinjenih nacija za za stanje ljudskih prava na palestinskim teritorijama, Frančeska Albaneze, izjavila je da se u osam kontejnera s eksplozivom na brodu "Katrin" nalaze "ključne komponente u avionskim bombama i raketama" koje Izrael koristi protiv Palestinaca.

Albanese je pozvala druge države da ne dopuste pristajanje broda u svojim lukama. Namibija i Crna Gora nisu dopustile.

(Kurir.rs/Jutarnji list)