Rat u Ukrajini promenio je svetsku ekonomiju, a dodatni uticaj imaće nesumnjivo i rat koji se razbuktava na Bliskom Istoku.

Da li će svet ući u novo poglavlje energetske krize, koja na dno vuče skoro sve ekonomske sektore analizirali su za "Puls Srbije" Vladimir Đukanović, ekonomista i pisac i Miodrag Kapor, stručnjak za energetiku.

02-shutterstock-2142110891.jpg
Shutterstock 

Kapor je pričao o cenama nafte, kao i krajnjoj granici za krizu:

- Rastu cene, ali moramo imati u vidu da je bazična cena niska u odnosu na prethodne godine. Svakako, mnogo faktora utiče na cenu nafte na globalnom tržištu, naravno najbitnija je ponuda i potražnja, ali na ponudu utiču faktori poput sporazuma država koji je najviše proizvode, a najviše je proizvodi Amerika zajedno sa Kanadom. Sada nailaze izbori u SAD i bilo kakvo značajno povećanje cena galona nafte bi mogla negativno da utiče na trenutnog predsednika, odnosno na Kamalu Haris pre svega. Bilo koje povećanje nije dobro, ali neka psihička granica je, recimo, sto dolara po barelu, dok je sada cena 74 dolara. Doduše, kroz istoriju smo imali primere, recimo kada je zvanično krenula agresija Rusije na Ukrajinu, tada je cena po barelu bila 130 dolara, ali se to ubrzo smirilo.

S obzirom na to da je Saudijska Arabija veliki proizvođač nafte, Kapor se dotakao njene pozicije u savremenim globalnim sukobima:

- Znate, ona se nalazi isto u regionu Bliskog istoka, ako bi se Izrael usudio da bombarduje to glavo uporište, poluostvro oko Irana, to bi značilo odgovor Irana, koji bi bio da se spreči protok nafte kroz Persijski zaliv, a to je jedna od najkritičnijih tačaka u globalnoj ekonomiji i to ne samo što se tiče nafte, tako da bi to izazvalo ogroman pritisak na cenu nafte bez obzira na to šta će SA da uradi. 

Kurir televizija Evo šta sve utiče na cenu nafte i uticaj Saudijske Arabije na globalna žarišta i cene

Đukanović je diskutovao o globalnoj ekonomskoj situaciji zbog situacije na Bliskom istoku:

- Zasad se situacija zaoštrava, ali na dogovorni način jer smo videli da je Iran ispalio rakete na Izrael, a Izrael nije odmah reagovao, već se dogovaraju sa Amerikancima. Izrael može da napadne naftna polja Irana, ali se to Amerikancima ne isplatima jer će nafta onda otići u nebo, a to odgovara Rusima. Sve je proračunato, Amerikancima je ekonomija najbitnija, što bi njih inače zanimao Izrael, a i pogotovo ako uzmemo u obzir da je njima sada izborna godina. Bajdenova administracija mora debelo da kalkuliše ako dođe do naglog skoka nafte i moguće inflacije. 

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

Kurir televizija "SVE JE MOGUĆE U RATU!" Stručnjaci o sukobu Izraela i Hamasa: Zašto je Bliski istok na ivici totalnog haosa?