Posle zauzimanja Ugledara, ruske snage su završile čišćenje grada i sada pomeraju ukrajinske jedinice na zapadnom i istočnom pravcu od samog grada.

Tako, na istoku, Oružane snage Rusije ubrzano napreduju između Katerinovke i Vodjanoja.

Pored toga, ruske jedinice su se učvrstile u istočnom delu sela Ostrovskoje, izvodeći juriš na Ukrajince kod Ostroja, zapadno od Krasnogorovke. Oružane snage Rusije ušle su i u severni deo Maksimiljanovke, ublažavajući žestok otpor ukrajinskih vojnika.

Tako su ruske trupe uspele da sa juga stignu do reke Volčje i uspostave kontrolu vatre nad putem koji je snabdevao Gornjak i Kurahovo.

Ovaj korak će značajno otežati snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine u navedenim naseljima. Može se pretpostaviti da će Rusi tada krenuti u ofanzivu u rejon Dalnog kako bi kod Bogojavlenke stigle u pozadinu Ukrajinaca i na taj način pružile pomoć jedinicama koje napadaju ovo područje s juga.

Ruska strana je prilikom zauzimanja Ugledara imala na raspolaganju odbrambene objekte koje su Oružane snage Ukrajine gradile desetak godina. Reč je o raznim vrstama skloništa i mnogim kilometrima podzemnih prolaza.

Ranije je operativna komanda „Hortica“ ukrajinske vojske, saopštila da ukrajinski garnizon Ugledar nije mogao da se nosi sa ruskim jedinicama koje su napredovale.

U stvari, to je značilo predaju grada Rusima.

Kurir.rs/TV Front/Preneo:P. P.