Svi događaji
Od najnovijeg
10:04

Izrael ne garantuje da neće gađati iranske nuklearne objekte

Izrael nije pružio nikakva uveravanja američkoj administraciji da neće gađati iranska nuklearna postrojenja kao odmazdu za nedavni raketni napad Irana, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik Stejt departmenta za Si-En-En (CNN).

Zvaničnik je dodao da je "zaista teško reći" da li će Izrael uzvratiti na iranski napad na godišnjicu napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, ali da veruje da će se odmazda verovatno dogoditi pre ili posle tog dana.

Istakao je da su se SAD angažovale gotovo godinu dana na sprečavanju da se sukob u Pojasu Gaze pretvori u veći regionalni rat, ali da se uprkos tome, region Bliskog istoka sada nalazi na ivici rata.

Američki zvaničnici izrazili su podršku Izraelu da odgovori na iranski raketni napad izveden u utorak, istovremeno izražavajući zabrinutost zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

shutterstock_15580957.jpg
Shutterstock 

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je ranije ove sedmice da SAD neće podržati Izrael da cilja iranske nuklearne lokacije. Bajden je u petak rekao da su američki zvaničnici u kontaktu sa svojim izraelskim kolegama "12 sati dnevno" radi razgovora o opcijama za odgovor na napad Irana na Izrael.

Zamenik američkog državnog sekretara Kurt Kembel rekao je u sredu da je osnovna poruka SAD da treba biti pažljiv u svim akcijama koje se budu sprovodile protiv Irana.

Iran je u utorak lansirao više od 180 raketa na Izrael, navodeći da je to osveta zbog ubistava lidera Hezbolaha i Hamasa, kao i agresije u Gazi i Libanu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će Iran "platiti" za napad.

9:10

Najmanje osam ubijenih u izraelskim napadima na centralnu Gazu

Izraelska vojska je u proteklih nekoliko sati izvela nekoliko smrtonosnih vazdušnih napada na centralnu Gazu, izvestila je novinska agencija Vafa.

Pet osoba je poginulo, a nekoliko je ranjeno u izraelskom bombardovanju kuće porodice Alian i Karajah u četvrti Ed Danja, severoistočno od kampa Nuseirat.

Dve osobe su poginule u izraelskom bombardovanju kuće porodice Ghafri, severoistočno od Nuseirata.

Jedna osoba je poginula, a ima i ranjenih u izraelskom bombardovanju centra za sklonište raseljenih Palestinaca u školi El Salah u gradu Deir el Balahu.

8:05

Tramp: Izrael bi trebalo da napadne iranska nuklearna postrojenja

Bivši američki predsednik i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp smatra da bi Izrael trebalo da izvrši napade na iranska nuklearna postrojenja kao odgovor na nedavni raketni napad Irana.

Tramp je to rekao u petak na predizbornom skupu u američkoj državi Severnoj Karolini, komentarišući izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da neće podržati bilo kakve izraelske napade na iranske nuklearne lokacije kao odgovor na raketni napad Irana na Izrael, prenosi Foks njuz.

trmup-epa-jim-lo-scalzo.jpg
EPA JIM LO SCALZO 

"Pitali su ga šta mislite o Iranu, da li biste napali Iran? A on kaže: 'Sve dok ne pogode nuklearne objekte'. To je objekat koji želite da pogodite, zar ne?", rekao je Tramp na skupu u gradu Fajetvilu u kojem se nalazi velika američka vojna baza.

Tramp je ocenio da je Bajden pogrešio kada je rekao da ne treba gađati iranske nuklearne lokacije, navodeći da treba ciljati upravo te lokacije zbog toga što nuklearno oružje predstavlja najveći rizik.

"Kada su mu postavili to pitanje, odgovor je trebalo da bude, prvo izvrši napad na nuklearnu elektranu, a za ostalo se pobrini kasnije", rekao je Tramp.

8:03

Vođa oružanog krila Hamasa ubijen u izraelskom napadu na sever Libana

Vođa oružanog krila Hamasa, Brigada el Kasam, Saed Atalah, ubijen je u izraelskom napadu na palestinski izbeglički kamp u gradu Tripoliju na severu Libana, javili su mediji povezani sa tom palestinskom militantnom grupom.

U napadu su ubijena i tri člana Atalahove porodice, prenosi Rojters.

x02 AP Bilal Hussein.jpg
AP/Bilal Hussein 

Izrael za sada nije potvrdio da je izveo taj napad.

Hamas je u petak potvrdio da je jedan od njegovih komandanata Zahi el Oufi poginuo u izraelskom napadu na grad Tulkarem na okupiranoj Zapadnoj obali, zajedno sa još sedam boraca te grupe.

8:00

Ovako je protekao jučerašnji dan

Sukob na Bliskom istoku u punom je jeku

7:51

Eksplozija u Bejrutu, izraelska vojska upozorila stanovnike da se hitno evakuišu

U južnom predgrađu glavnog grada Libana, Bejruta, rano jutros čula se eksplozija, posle čega se pojavio oblak dima, rekli su svedoci za Rojters.

To se dogodilo ubrzo nakon što je izraelska vojska rano jutros izdala dva upozorenja za stanovnike tog područja da se hitno evakuišu.