Izraelske odbrambene snage ubile su 11 ključnih komandanata Hezbolaha, uključujući generalnog sekretara Hasana Nasralaha, tokom devet meseci sukoba, saopštila je izraelska vojska.

U izraelskim vazdušnim napadima je 8. januara ubijen Visam Tavil, viši komandant Hezbolaha i vođa elitnih "Raduan" snaga ove libanske grupe.

U napadu 3. juna ubijen je Mohamed Naser, komandant vojnih operacija, a nakon toga usledio je napad 11. juna u kojem je ubijen Taleb Abdulah, komandant jedinice zadužene za dronove.

U napadu na jug Bejruta 30. jula poginuo je Fuad Šukr, jedan od osnivača Hezbolaha. Kao odgovor na Šukrovu smrt, Hezbolah je pokrenuo napad bez presedana na izraelsku vojnu obaveštajnu bazu u Glilotu, blizu Tel Aviva.

fuad-sams.jpg
US State Department/@WarMonitors Fuad Šukr

U vazdušnom napadu na stambenu zgradu na južnoj periferiji Bejruta 20. septembra ubijeni su Ibrahim Akil, komandant specijalnih snaga Hezbolaha, viši komandant Ahmad Vabi i još 50 drugih.

Izraelske snage ubile su komandanta Hezbolahovih raketnih snaga Ibrahima Kubaisija 25. septembra i komandanta vazduhoplovnih snaga Mohameda Srura 26. septembra.

Generalni sekretar Hezbolaha Hasan Nasralah i komandant Južnog fronta Ali Karaki ubijeni su u masovnom bombardovanju južnog predgrađa Bejruta tokom sastanka u podzemnom bunkeru 27. septembra.

Sledećeg dana, izraelski avioni ponovo su gađali predgrađa Bejruta, i ubili Nabila Kauka, šefa Hezbolahove bezbednosne službe.

Kurir.rs/Agencije/Preneo: P. P.