Jako neprijatna statistika za SAD - od svih zapadnih tenkova koji su predati Ukrajini, statistički su najviše stradali američki Abrams M1.

Čak 2/3 američkih tenkova su uništene.

Zemlje Istočne Evrope, kao što su Poljska, Češka i Slovačka, poslale su veliki broj tenkova T-72, radi lakše integracije u ukrajinsku vojsku. Ti tenkovi su često modernizovani pre isporuke. Tu su Leopard 2 i Leopard 1. Zanimljivo je da Francuzi nisu bili spremni da doniraju ni jedan svoj tenk Leclerc. Iako postoje logistički i tehnički izazovi, jer je Leclerc veoma sofisticiran i zahteva naprednu logističku podršku, obuku i održavanje.

Deluje da su se Francuzi plašili negativne reklame. Bilo bi ispod časti jednom, zaista dobrom tenku, da izgori negde u poljima Ukrajine. Ipak, takva sudbina nije zaobišla ponos Sjednjinjenih Država – Abrams M1.

abrams-screenshot361.jpg
printscreen YT 

Čak ni Britanija nije bila škrta, iako ima skormnu tenkovsku flotu. Velika Britanija je poslala 14 svojih modernih tenkova Challenger 2. Za sada su uništena samo dva, ali postoje glasine da je i ovaj tenk toliko sofisticiran, da se lako kvari u Ukrajini te nije mnogo ni korišćen.

U Ukrajinu je poslat i poljski tenk PT-91. To je modernizovana verzija sovjetskog tenka T-72 i u službi je od 1990-ih. Ukrajina je dobila 60 komada, tek nekoliko ih je uništeno. Takođe, treba podsetiti na neke još starije sovjetske modernizacije. Mislimo na slovenački M-55. Tenk M-55 je modifikovana verzija sovjetskog T-55.

Tako ispada da su znatno stariji sovjetski tenkovi, istina modernizovani, imali bolju stopu preživljavanja od američkih tenkova. Amerikanci se teše da je Abrams M1 „stari komad oružja“, premda je predstavljen kao „oružje pobede“.

Sa nekim primercima se Rusi šepure po svojim gradovima, gde su tenkovi postali atrakcija za građane, a postavka putuje iz grada u grad.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P. 

 BONUS VIDEO

Kurir/Petar Aleksić Tenkovi i borbena vozila Vojske Srbije