Donald Tramp, bivši američki predsednik i republikanski kandidat za Belu kuću, vratio se posle skoro tri meseca u grad Batler u Pensilvaniji, gde je preživeo pokušaj ubistva na mitingu, da bi na novom skupu obećao pristalicama pobedu na novembarskim izborima.

Prilikom pucnjave 13. jula agenti Tajne službe su iz snajpera usmrtili atentatora koji je samo okrznuo Trampovo uvo, ali je tom prilikom ubijen čovek u publici i ranjeno još dvoje ljudi.

- Tokom tih 16 sekundi vreme je stajalo. To zlobno čudovište je pokrenulo zlo... zločinac nije uspeo da ostvar plan - kazao je Tramp pristalicama u sinoćnjem obraćanju, prisećajući se letošnje drame.

Skaj njuz prenosi da je Tramp odmah na početku govora zahvalio desetinama hiljada okupljenih.

- Mi volimo Pensilvaniju - rekao je Tramp, što je izazvalo velike ovacije.

 On je naveo da se "vratio u Batler da bi uputio jednostavnu poruku".

- Mi ćemo ponovo učiniti Ameriku velikom, mi ćemo pobediti na izborima - kazao je Tramp.

Nekadašnji šef Bele kuće je pristalicama obećao da će po povratku na vlast prepoloviti cene energenata, obećao je velike smanjenja poreza i izneo tvrdnju da njegova rivalka Kamala Haris, potpredsednica SAD i kandidatkinja Demokratske partije, snažno podržava levičarske snage.

Tramp je na skupu u Batleru obećao i da će Amerika "stići na Mars" pre kraja njegovog drugog mandata, ukoliko do njega dođe.

Ubrzo nakon što je Tramp počeo da govori iz mase su se začuli povici "Kori" u čast vatrogasca Korija Kmperatorea koji je ubijen na julskom mitingu dok je pokušavao da zaštiti porodicu od pucnjave.

x EPA Will Oliver.jpg
EPA/WILL OLIVER 

Tačno u 6.11 sati po lokalnom vremenu, kada su se začuli prvi pucnji, Tramp je okupljene pozvao da odaju počast minutom ćutanja.

Zvono je udarilo četiri puta, u spomen na poginulog vatrogasca i ranjene, uključujući Trampa.

x01 AP Alex Brandon.jpg
AP/Alex Brandon 

Nakon toga je neko iz mase povikao "borba, borba, borba", što su reči koji je Tramp uputio pristalicama nekoliko trenutaka nakon što je ranjen.

On je sada i sam ponovio te reči, dok je njegov potpredsednički kandidat Džej Di Vens rekao da je bivši predsednik "primio metak za demokratiju".

x AP Alex Brandon.jpg
AP/Alex Brandon 

Na scenu je izašao i Ilon Mask, milijarder koji je na čelu kompanija poput "Tesle" i "Spejseksa", kao i društvene mreže X (bivši Tviter), koji je pozvao okupljene da se registruju za glasanje i poručio da su "ovo najvažniji izbori za našeg veka".

Mask je kazao da nema boljeg testa hrabrosti od onog pod udarom vatre, a prozvao je i aktuelnog demokratskog predsednika Džoa Bajdena, koji je odustao od izborne trke u korist Haris, rekvši da je postojao kandidat koji "ne može da se popne uz stepenice".

x AP Evan Vucci.jpg
AP/Evan Vucci 

Američki milijarder je ocenio da Tramp mora da pobedi na predsedničkim izborima narednog meseca kako bi "očuvao ustav" i "očuvao demokratiju u Americi".

- Ovo je vin-vin situacija - zaključio je Mask.

(Kurir.rs/BBC/Sky News/Preveo i priredio: N. V.)