Muzička ikona Doli Parton najavila je da će milion dolara (više od 910.000 evra) novčane pomoći za oporavak od katastrofalne štete posle uragana Helen.

BBC prenosi da je, govoreći na događaju u njenoj rodnoj američkoj državi Tenesi, ova 78-godišnjakinja rekla da će novac stići „sa njenog bankovnog računa".

Njeni lokalni komercijalni projekti, poput zabavnog park Dolivud, takođe će udeliti isti iznos Fondaciji Mauntin Vejz (Mountain Ways), koja pomaže pogođenima u poplavama u regionu.

Tokom njenog obraćanja, Parton je nakratko zapevala „Helen, Helen", na melodiju njenog hita Džolin iz 1973. godine.

Doli Parton
ap Amy Harris 

Uragan koji je pogodio jugoistok SAD krajem septembra, odneo najmanje 225 života.

Helene je najsmrtonosnija kopnena oluja još od uragana Katrine 2005.

Doli Parton
AP Charlie Riedel 

Došavši na kopno kao uragan četvrte kategorije, Helena je oštetila infrastrukturu, izazvala bujične poplave i isključila struju milionima domova.

Dolly Parton Doli Parton
ap Amy Harris 

Američka vlada je rekla da bi saniranje štete i čišćenje mogli da traju godinama.

x EPA Cristobal Herreraulashkevich.jpg
EPA/Cristobal Herreraulashkevich 

Najveći broj stradalih zabeležen je u Severnoj Karolini, drugi je žrtava bilo i na Floridi, u Džordžiji, Južnoj Karolini, Tenesiju i Virdžiniji.

„Ovo je moj dom", rekla je Parton na konferenciji za novinare u petak, koja je održana ispred prodavnice Volmart u Njuportu u Tenesiju.

„Bog je bio dobar prema meni, kao i javnost, i osećam da ako mogu bilo šta da učinim, da uzvratim na bilo koji način, uvek sam voljna da to uradim. Želim da se osetim kao da sam ispunila moj deo."

x AP Luis Santana.jpg
AP/Luis Santana 

Objašnjavajući da mnogi njeni rođaci žive u tom kraju, pevačica je rekla: „Bila sam slomljena srca kao i svi ostali, i jednostavno zgranuta i uništena zbog toga."

„Svi ovi ljudi se osećaju kao moji", dodala je.

Prema najnovijim zvaničnim podacima, potvrđeno je da je 11 osoba poginulo u Tenesiju u nevremenu, dok se više njih vodi kao nestalo.

x AP Kathy Kmonicek.jpg
AP/Kathy Kmonicek 

Poplava je odnela najmanje dvojicu radnika u fabrici u Ervinu, na severoistoku države.

Na pitanje šta je njena poruka žrtvama, Parton je odgovorila: „Znam da nam je lako reći, 'stvari će krenuti nabolje' kada su stvari one još uvek loše.

„Sve što možemo da kažemo je da smo uz vas, da vas volimo, nadamo se da će stvari uskoro krenuti nabolje - a mi ćemo uložiti vlastite napore da pokušamo da to i omogućimo."

uragan Helena.jpg
TikTok/mattfromhornblasters.com 

Uporedo sa konferencijom za novinare, Volmart je objavio da povećava novčanu pomoć za oporavak od uragana na 10 miliona dolara (više od 9,1 miliona evra).

„Ovo nisu samo mesta gde imamo prodavnice. Ovo su zajednice u kojima radimo i živimo", izjavio je generalni direktor lanca supermarketa, Džon Furner.

x02 EPA Cristobal Herreraulashkevich.jpg
EPA/Cristobal Herreraulashkevich 

On je takođe opisao Parton kao „pravu američku legendu - i to ne samo zbog muzike, umetnosti, posla, već i zbog njenog srca".

Pevačica kantri muzike je ranije davala velike novčane pomoći kao odgovor na događaje koji su menjali život.

x01 AP Luis Santana.jpg
AP/Luis Santana 

Njena dobrotvorna organizacija se 2016. obavezala da će dodeljivati 1.000 dolara mesečno porodicama pogođenim šumskim požarima u Tenesiju.

A 2020. je udelila milion dolara za razvoj jedne od vakcina protiv kovida-19.

(Kurir.rs/BBC na srpskom/Preneo: N. V.)