Francuski sudija na suđenju desetinama muškaraca optuženih za silovanje žene u nesvesti, čiji je sada već bivši muž drogirao skoro deceniju kako bi on i drugi mogli da je napastvuju, odlučio je u petak da dozvoli javnosti da vidi neke od video snimaka silovanja.

Odluka sudije Rodžera Arate u Avinjonu u južnoj Francuskoj da dozvoli novinarima i članovima javnosti koji prisustvuju suđenju da vide snimke označava zapanjujući preokret u slučaju koji je potresao Francusku. Došlo je nakon dvonedeljne pravne bitke u kojoj su novinari koji su pratili suđenje i advokati Žizel Pelikot — koja je silovana tokom jedne decenije — tvrdili da su snimci bili ključni za potpuno razumevanje vanrednog suđenja.

Pelikot (71) je postala simbol borbe protiv seksualnog nasilja u Francuskoj. Ona je insistirala da suđenje bude javno, uprkos sugestiji suda da se održi iza zatvorenih vrata. Otkako su saslušanja počela 2. septembra, Pelikot se skoro svakodnevno susreće licem u lice sa svojim bivšim mužem Dominikom Pelikotom i još 49 drugih navodnih silovatelja. Pohvaljena je zbog njene hrabrosti i prisebnosti, divljenja što je govorila mirnim i jasnim glasom i što je dozvolila da se objavi njeno puno ime — što je neuobičajeno prema francuskom zakonu za žrtve u suđenjima za silovanje.

Biće pušteni na njeno insistiranje

Njeno insistiranje da se snimci, koje je snimio njen bivši muž i podneli kao dokaz na suđenju — na kojima se vide muškarci kako seksualno zlostavljaju njeno naizgled onesvešćeno telo — budu prikazani javnosti govori o njenoj želji da suđenje posluži kao nacionalni primer, rekao je jedan od njenih advokata za "Asošijeted pres".

caroline-darian01-ap-lewis-joly.jpg
AP Lewis Joly 

profimedia0904044649.jpg
Christophe SIMON / AFP / Profimedia 

- To je jedinstven slučaj — imamo desetine, stotine video snimaka silovanja - rekao je advokat Stefan Babono. Žizel Pelikot smatra da je ovaj udarni talas neophodan, da niko posle ovoga ne može da kaže: ’Nisam znala da je ovo silovanje‘.

Eksplicitni video snimci prikazani tokom suđenja, koji naglašavaju teškoće sa kojima se žrtve seksualnog nasilja mogu suočiti u Francuskoj, posebno su važni, rekli su njeni advokati, jer velika većina optuženih negira navode o silovanju.

Neki optuženi tvrde da ih je Pelikotin muž prevario, drugi kažu da ih je on prisiljavao na seksualni odnos sa njom i da su bili prestravljeni. Drugi pak tvrde da su verovali da je ona pristala ili da je pristanak njenog muža bio dovoljan. Snimci, kažu advokati, govore sami za sebe.

profimedia0904098134.jpg
Christophe SIMON / AFP / Profimedia 

Odlukom od petka, sudija Arata je poništio svoju raniju odluku od 20. septembra da će se video snimci prikazivati samo od slučaja do slučaja i iza zatvorenih vrata. U to vreme je tvrdio da su oni narušili "dostojanstvo" saslušanja.

Dan kasnije, francusko udruženje za pravnu štampu podnelo je zahtev protiv ove odluke, koju su podržali advokati Žizel Pelikot. Do sada, svaki put kada je prikazan snimak, novinari i građani morali su da napuste sudnicu.

Žan-Filip Denijau, novinar koji pokriva pravosuđe radija "France Inter" i koji je pratio suđenje, kaže da su video snimci od suštinskog značaja za razumevanje slučaja od strane ljudi.

Kurir.rs/AP/ Prenela: M.S.