Francuski sudija Rože Arata odlučio je da će video-snimci silovanja Žizel Peliko biti prikazani novinarima i javnosti u sudnici. Podsetimo, reč je o šokantnom slučaju silovanja koje je organizovao njen suprug i u kome je tokom devet godina učestvovalo više od 70 muškaraca.

Peliko (71) je postala simbol borbe protiv seksualnog nasilja u Francuskoj i insistirala je da suđenje bude javno, protivno predlogu suda. Uz pomoć svog pravnog tima, takođe je zatražila da se snimak pokaže javnosti, jer želi da slučaj posluži kao primer za sve.

xxx01 AP Lewis Joly.jpg
AP Lewis Joly 

- Ovo je jedinstven slučaj, nemamo jedan dokaz o silovanju, već stotine. Žizel Peliko smatra da je šok koji će uslediti neophodan, kako niko od optuženih ne bi mogao da kaže: "Nisam znao da je silovanje” - rekao je advokat Stefan Babono, piše Asošiejted pres.

Ogromna većina optuženih negira krivicu za silovanje, dok neki od njih čak tvrde da ih je njen suprug prisiljavao na seks sa Žizel, na šta su pristali jer su bili preplašeni. Neki tvrde da su verovali da je ona pristala na snošaj ili da je dovoljan pristanak njenog muža.

Pravni tim žrtve kaže da video snimci "govore sami za sebe". Sudija Arata je poništio svoju raniju odluku da će se snimci prikazivati samo u određenim slučajevima i iza zatvorenih vrata. Do sada su novinari i javnost morali da napuštaju sudnicu svaki put, tokom prikazivanja snimka.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)