Korpus čuvara Islamske revolucije (iranska Revolucionarna garda) ne vidi potrebu za oglašavanjem o zdravstvenom stanju komandanta specijalnih snaga Al-KudsEsmaila Kanija, rekao je zamenik komandanta te elitne jedinice Iradž Masdžedi. 

Iz te formacije ističu da je Kani dobrog zdravlja.

Ranije je Rojters, pozivajući se na dva neimenovana visoka iranska zvaničnika, rekao da Esmail Kani nije stupio u kontakt sa svojom jedinicom od izraelskih udara na Bejrut prošle nedelje.

- Mnogi nas pitaju: "Šta se desilo sa generalom Kanijem" - zapitao je Masdžedi, i demantovao izveštaje o navodnom ubistvu generala.

Kani je na čelu elitne Al-Kuds (Jerusalim) jedinice nasledio generala Kasema Solejmanija, koji je ubijen u američkom napadu u januaru 2020. godine.

Rođen je 1957. godine u Mašhadu u Iranu, i učestvovao je u ratu protiv snaga Sadama Huseina, gde je i upoznao Solejmanija.

Ratovao je protiv talibana i avganistanskih narko kartela, kao i u ratu u Siriji. Najpoznatiji je po regrutaciji šiitskih boraca iz Pakistana i Avganistana za jedinice Liva Fatemijun i Liva Zejnabijun.

Izrael od 1. oktobra sprovodi kopnenu operaciju protiv Hezbolahovih snaga u južnom Libanu i nastavlja bombardovanje susedne zemlje, gde je već poginulo više od hiljadu ljudi, uključujući vođe šiitskog pokreta, a više od 90 hiljada je izbeglo.

Uprkos gubicima, uključujući i komandno osoblje, Hezbolah vodi kopnene borbe i ne zaustavlja raketne napade na izraelsku teritoriju.

(Kurir.rs/RIA Novosti/Tasnim/Preneo: Đ. M.)