Tim naučnika iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigao je danas u japansku Fukušimu, u okviru godišnje misije praćenja kako bi se osigurala sigurnost ispuštanja prečišćene radioaktivne otpadne vode u more.

Tim IAEA će uzeti uzorke iz istoimene nuklearne elektrane, priobalnih voda i riblje pijace u obližnjem gradu Ivaki. Takođe će posetiti nacionalnu laboratoriju u blizini Tokija i sastati se sa japanskim zvaničnicima.

Japan je počeo da ispušta otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u avgustu 2023. godine. Kina je oštro protestovala i blokirala uvoz japanskih morskih plodova, što je pogodilo japanske izvoznike morske hrane.

Japan kaže da ispuštanje vode ispunjava međunarodne bezbednosne standarde i da ga prati IAEA. Japan je kritikovao Kinu zbog zabrane uvoza morskih plodova zahtevajući hitan prekid te mere.

fukushina-ap-eugene-hoshiko.jpg
AP Eugene Hoshiko Nuklearna elektrana Fukušima

Krajem septembra, Japan i Kina najavili su da su postigli sporazum koji će ublažiti kinesku zabranu uvoza morskih plodova i uključiti Peking u praćenje ispuštanja otpadnih voda u okviru plana IAEA.

Najnovija misija IAEA, koja je uključivala stručnjake iz Kine, nije povezana sa sporazumom Kine i Japana, rekli su zvaničnici.

(Kurir.rs/Beta-AP/Foto: Ilustracija)