Američka savezna država Florida sprema se za novi uragan Milton, koji se kreće ka kopnu, i to u vreme kada se celi jugoistok SAD oporavlja od prošlonedeljnog razornog uragana Helena.

Taj uragan je došao do kategorije tri i vlasti su naredile evakuaciju nekih delova okruga Pasko i ostrva Ana Marija kod priobalnog grada Tampe od ponedeljka, a u još nekoliko mesta zatražile su od stanovnika da to učine iz predostrožnosti. Zbog pretnje od uragana Milton republikanski guverner Floride Ron de Santis proglasio je vanredno stanje za 51 okrug od ukupno 67 u državi, u odnosu na 35 u subotu.

Državno odeljenje za upravljanje vanrednim situacijama priprema se za najveću evakuaciju od 2017, rekao je direktor Kevin Gatri u nedelju na konferenciji za novinare sa De Santisom.

- Pozivam stanovnike Floride da sada završe svoje pripreme za oluju i sprovedu svoj plan. Ohrabrujem vas da se evakuišete - rekao je Gatri.

Stanovnici uveliko obezbeđuju domove i prave zalihe hrane.

profimedia-0917417477.jpg
Profimedia 

Spasioci još rade na pružanju pomoći brojnim nastradalim u uraganu Helena, najsmrtonosnijem koji je udario SAD od Katrine 2005. godine.

Helena je kulminirala kao uragan kategorije četiri, poginulo je najmanje 232 osobe u šest saveznih država na jugoistoku zemlje. Od toga je najmanje 14 osoba stradalo u državi Florida, u kojoj su izazvane i razorne poplave.

(Kurir.rs/Beta/CNN/Prenela: S. M.)

  Bonus video:

Kurir TV "OSTALA SAM BEZ PORODIČNE KUĆE, KAO DA SU NAS BOMBARDOVALI" Dramatično uključenje Srpkinje iz URAGANOM RAZORENOG AKAPULKA