Pristalice najveće opozicione stranke u Albaniji, Demokratske partije (PD), bacale su večeras molotovljeve koktele na zgradu premijera Edija Rame i nekoliko drugih zgrada, tokom protesta zbog pritvaranja poslanika te stranke Ervina Salijanjija.

Policija je odgovorila suzavcem.

Deset policajaca je povređeno posle bacanja molotovljevih koktela, pirotehničkih sredstava i drugih predmeta tokom protest pristalica opozicije, navela je policija.

Demokratska partija navodi da je protest početak građanske neposlušnosti i tvrdi da je odluka o hapšenju Salijanjija u vezi s optužbom za "lažnu prijavu" političke prirode.

Iza zgrade premijera, demonstranti su bacali molotovljeve koktele ispred sedišta Socijalističke partije premijera Edija Rame.

Pored toga je zapaljen ukras na jednoj od autobuskih stanica i kanta za smeće.

Motolovljev koktel je bačen i na zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova i Opštine Tirana.

Na početku protesta deo mladih demonstranata je držalo slogan "Učinimo Albaniju ponovo slobodnom".

Salijanji iz Demokratske partije proglašen je prošlog meseca krivim za davanje lažnog svedočenja u slučaju krijumčarenja droge koje je bilo usmereno protiv brata poslanika vladajuće Socijalističke partije. Sudije su posumnjale da su neki opozicionari napravili lažne snimke.

Opozicija je od odluke Suda o hapšenju Salijanjija sprovela nekoliko akcija, uključujući paljenje stolica ispred Skupštine i četiri lutke, od kojih su dve bile s likom premijera Albanije Edija Rame i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Fatmira Džafaja.

Predsednik Demokratske partije Sali Beriša rekao je u svom poslednjem govoru iz kućnog pritvora da je svaki demokrata spreman na žrtvu.

- Demokrate pokreću svoj revolt, svoj bes. Od 7. oktobra pa do našeg trijumfa, nema sile na svetu koja može da nas pobedi - rekao je Beriša.

(Kurir.rs/Radio Slobodna Evropa)