Sistemi za lansiranje raketa koji mogu da nose nuklearno oružje stavljeni su u borbeni režim u Rusiji, javili su ruski državni mediji.

Državna novinska agencija TASS objavila je video snimak na kojem se, kako je navela, lansirni sistemi interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) Jars ponovo razmeštaju u Novosibirsku u Sibiru.

Na snimku se vidi kako se strateško nuklearno oružje vadi iz skladišta i transportuje kamionima dalje niz put. Novinska agencija navodi da je reč o proveri "spremnosti" osoblja i opreme "za dugotrajno dežurstvo na terenu" Jars RS-24 (NATO oznaka SS-29) je strateška nuklearna interkontinentalna balistička raketa dometa dometa. do 12.000 kilometara i radijusa tačnosti od 250 metara, navodi specijalizovani vojni sajt Armi Recognition.

profimedia-0871396171.jpg
Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia 

Rakete se mogu postaviti na police na kamionima ili u silosima. Prvi puk Jarsa RS-24, koji se sastoji od tri bataljona, raspoređen je 2011. godine, dok su dva bataljona drugog puka stavljena u borbenu pripravnost na pravcima borbenih dejstava u okviru borbenog dežurstva, kao i organizovanje maskirne i borbene zaštite. Takođe, vojnici će uvežbavati situacije suprotstavljanja diverzantskim i izviđačkim grupama“, dodaje agencija.

Od pokretanja sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u februaru 2022, ruski predsednik Vladimir Putin je u više navrata upućivao dvosmislene pretnje o ruskom nuklearnom oružju, koje su dodatno naglašavali proratni Kremlj propagandisti, veličajući nuklearne sposobnosti Moskve i preteći napadima na države koje podržavaju it.

Zapadni stručnjaci, pak, sumnjaju da bi Putin mogao da pribegne upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, koje ima daleko manji domet i snagu od strateškog naoružanja, pa se može koristiti i na bojnom polju.


Prošlog meseca Putin je najavio promenu ruske nuklearne doktrine, govoreći o okolnostima pod kojima bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje. Oni sada uključuju mogućnost njihove upotrebe protiv nenuklearnih država koje podržavaju nuklearne sile u napadu na Rusiju, očigledno u direktnoj vezi sa zahtevima Kijeva da mu se dozvoli da koristi zapadne rakete dugog dometa za udare duboko u rusku teritoriju, koju zapadne Ukrajine saveznici i dalje odbijaju zbog straha od direktnog sukoba između NATO-a i Kremlja.

„Mnogi ukrajinski vladini zvaničnici i građani Ukrajine gledaju na najnovije ruske pretnje kao ništa drugo do zveckanje i brbljanje dodatnog (nuklearnog) oružja“, rekao je za Njuzvik Mark Temnicki, saradnik Centra za Evroaziju Atlantskog saveta.

Piter Rutland, profesor ruskih, istočnoevropskih i evroazijskih studija na Univerzitetu Veslijan, kaže da je promena u ruskoj nuklearnoj doktrini razvoj koji služi da Putinove nuklearne pretnje zadrže u očima međunarodnih medija i javnosti. Ali to ne predstavlja značajnu promenu u doktrinarnoj poziciji Rusije, niti zaista ukazuje na povećanu spremnost za upotrebu nuklearnog oružja“, rekao je Rutland.

Kurir.rs/Jutarnji list