Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamenei, upozorio je lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, da pobegne iz Libana nekoliko dana pre nego što je ubijen u izraelskom napadu, i sada je duboko zabrinut zbog moguće izraelske infiltracije među visoke zvaničnike u Teheranu, rekli su tri iranska izvora.

Neposredno posle napada na Hezbolahove pejdžere 17. septembra, Hamenei je poslao poruku preko izaslanika moleći generalnog sekretara Hezbolaha da ode u Iran, pozivajući se na obaveštajne izveštaje koji su sugerisali da Izrael ima operativce unutar Hezbolaha i da planira njegovo ubistvo, rekao je jedan od izvora, visoki iranski zvaničnik, za Rojters.

Nasralahova smrt podstakla je iranske vlasti da temeljno istraže moguće infiltracije unutar sopstvenih redova, od moćne Revolucionarne garde do visokih bezbednosnih zvaničnika, rekao je jedan visoki iranski zvaničnik.

Posebno su fokusirani na one koji putuju u inostranstvo ili imaju rođake koji žive van Irana, rekao je prvi zvaničnik.

101 EPA Leader Office Handout.jpg
EPA Leader Office Handout Ajatolah Ali Hamenei

Teheran je postao sumnjičav prema određenim članovima Garde koji su putovali u Liban, naveo je. Zabrinutost je porasla kada je jedan od njih počeo da ispituje o Nasralahovom kretanju, posebno se interesujući koliko dugo će se zadržati na određenim lokacijama, dodao je zvaničnik.

Ta osoba je uhapšena zajedno sa nekoliko drugih, rekao je prvi zvaničnik, nakon što su se u iranskim obaveštajnim krugovima oglasila zvona za uzbunu. Zvaničnik je naveo da se porodica osumnjičenog preselila van Irana, ali nije otkrio identitet osumnjičenog niti njegove rođake.

Drugi zvaničnik je rekao da je ubistvo izazvalo nepoverenje između Teherana i Hezbolaha, kao i unutar samog Hezbolaha.

Nema više poverenja

„Poverenje koje je sve držalo na okupu nestalo je“, rekao je zvaničnik.

Vrhovni vođa „više nikome ne veruje“, izjavio je treći izvor blizak iranskom establišmentu.

w-56492345.jpg
EPA Hasan Nasralah

Upozorenja o mogućim infiltracijama Mosada već su se čula u Teheranu i Hezbolahu nakon ubistva komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u izraelskom vazdušnom napadu na tajnoj lokaciji u Bejrutu u julu, dok se sastajao sa komandantom IRGC-a, rekli su tada Rojtersu dva izvora iz Hezbolaha i jedan libanski bezbednosni zvaničnik. Nekoliko sati nakon tog ubistva, usledila je i likvidacija lidera Hamasa, Hanijeha, u Teheranu.

Za razliku od Hanijehove smrti, Izrael je javno preuzeo odgovornost za Šukrovo ubistvo, koji je bio niskoprofilna figura, ali ga je Nasralah na njegovoj sahrani opisao kao centralnu ličnost u istoriji Hezbolaha, koja je izgradila njegove najvažnije sposobnosti.

Šukr je bio ključan za razvoj najnaprednijeg oružja Hezbolaha, uključujući precizno navođene rakete, i bio je zadužen za operacije šiitskih grupa protiv Izraela tokom protekle godine, saopštila je izraelska vojska.

Iranski strahovi o izraelskoj penetraciji u njihove najviše redove sežu godinama unazad. Godine 2021, bivši iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da je šef iranske obaveštajne jedinice koja je trebalo da cilja Mosadove agente zapravo bio agent izraelske špijunske agencije, rekavši za CNN Turk da je Izrael dobio osetljiva dokumenta o iranskom nuklearnom programu, aludirajući na raciju iz 2018. godine kada je Izrael pribavio ogromnu količinu tajnih dokumenata o tom programu.

collage1321321321.jpg
Shutterstock 

Takođe 2021. godine, odlazeći šef izraelske obaveštajne službe, Josi Koen, dao je detalje o raciji, rekavši za BBC da je u krađi arhive iz skladišta učestvovalo 20 neizraelskih agenata Mosada.

Bivši iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad se i nedavno ponovo oglasio sa tvrdnjama o izraelskim špijunima.Ahmadinedžad tokom intervjua za CNN Turk otkrio je kako se ispostavilo da je šef jedinice tajne službe, koja je bila osnovana kako bi targetirali agente Mosada u zemlji, zapravo bio izraelski agent, prenosi Tajms of Izrael.

Govoreći za CNN Turk, Ahmadinedžad je naveo da se još 20 agenata u iranskom obaveštajnom timu zaduženom za praćenje aktivnosti izraelske obaveštajne službe, takođe okrenulo protiv Teherana.

Mahmud Ahmadinedžad.jpg
Youtube/ TRT World/Shutterstock Mahmud Ahmadinedžad

Hameneijev poziv Nasralahu da se preseli u Iran usledio je nakon što su hiljade pejdžera i ručnih radio uređaja koje je koristio Hezbolah eksplodirale u smrtonosnim napadima 17. i 18. septembra, rekao je prvi zvaničnik. Napadi su široko pripisani Izraelu, iako on zvanično nije preuzeo odgovornost.

Nasralah je, međutim, bio uveren u svoju bezbednost i potpuno je verovao svom užem krugu, rekao je zvaničnik, uprkos ozbiljnim zabrinutostima Teherana u vezi sa mogućim infiltratorima u redovima Hezbolaha.

Kurir.rs/Nova/Agencije/Preneo: P. P.