Libanski pokret Hezbolah saopštio je danas da je u dva navrata odbio izraelske trupe koje su pokušale da upadnu na jug Libana.

Izrael je od kraja septembra vodi otvoreni rat protiv Hezbolaha u Libanu, pošto je oslabio Hamas, čiji napad 7. oktobra prošle godine na izraelsko tle je pokrenuo rat u pojasu Gaze.

U saopštenju objavljenom posle ponoći Hezbolah, saveznik Hamasa, javio je da su njegovi borci aktivirali eksplozivnu napravu kod izraelskih neprijateljskih snaga i vodili borbe s izraelskim snagama koje su pokušavale da se ubace u jugoistočni pogranični grad Bildu.

U odvojenom saopštenju Hezbolah je saopštio da su gađali izraelske vojnike artiljerijskim granatama dok su pokušali rano jutros da se ubace u graničnu zonu Lsbuneha, na jugozapadu.

Izrael parlalelno intenzivno bombarduje uporišta Hezbolaha u tom sektoru kao i u još dva njegova uporišta, u južnom predgrađu Bejruta i na istoku Libana.

Hezbolah je juče javio da je odbio izraelske vojnike koji su se ubacili blizu položaja UN mirovnih slaga u Labunu, još jednom pograničnom selu. Oko 10.000 vojnika UN raspoređeno je na jugu Libana duž plave linije koja obeležava granicu između dve zemlje.

Od početka eskalacije krajem septembra UN snage (Unifil) pozivaju dve zaraćene strane da primene rezoluciju 1701 Saveta bezbednosti UN.

Ta rezolucja kojom je završen prethodni rat između Izraela i Hezbolaha 2006.godine, kaže da samo mirovne snage UN i libanska vojska mogu biti raspoređeni na jugu Libana. Uprkos toj rezoluciji Hezbolah je zadržao prisustvo u toj oblasti.

(Kurir.rs/Beta/Preneo: Đ. M.)

 BONUS VIDEO

Kurir televizija NETANJAHUOVA VLADA VUČE OPASNE POTEZE! Eksperti: Što smo bliži izborima u Americi, veća je veovatnoća SUKOBA IZRAELA I HEZBOLAHA