Ukrajinski udar dronom zapalio je rusko skladište naoružanja u kom se nalazi severnokorejska municija u Brjanskoj oblasti, saopštio je ukrajinski Generalštab 9. oktobra.

Prema dostupnim informacijama, rakete i artiljerijsko oružje, uključujući i ono koje je stiglo iz Severne Koreje, kao i navođene avionske bombe, deponovane su na teritoriji skladišta, navodi se u objavi na Telegramu.

Značajan broj njih se nalazio pod vedrim nebom.

Generalštab je saopštio da je pogođen depo 67. arsenal Glavne ruske raketne i artiljerijske uprave (GRAU), koji se nalazi u blizini grada Karačeva.

Ranije 9. oktobra, Telegram kanal Astra je saopštio da je napadnuto skladište u Brjanskoj oblasti, a lokalni stanovnici su prijavili sirene za vazdušni napad u ranim jutarnjim satima 9. oktobra.

Video snimci koji prate Astrinu objavu pokazuju višestruke, brze eksplozije koje dolaze iz oblasti velikog požara.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 9. oktobra da je 47 ukrajinskih dronova oboreno tokom noći, uključujući 24 u Brjanskoj oblasti.

Nije prijavljeno da ima štete ili žrtava.

Požar dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je Ukrajina pogodila jedan od najvećih arsenala municije u Rusiji.

Severna Koreja je počela da snabdeva Rusiju artiljerijskim granatama, verovatno već sredinom 2022. godine, kako bi joj pomogla da održi ofanzivu u Ukrajini. Vojna strategija Moskve zahteva velike količine ispaljenih artiljerijskih granata kako bi se uništili protivnički položaji ili pripremili kopneni napadi.

Obimnije zalihe municije potvrdile su američke i južnokorejske obaveštajne službe u oktobru 2023. nakon sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i severnokorejskog lidera Kim Džong Una. 

Ukrajina već dugo trpi nedostatak u pogledu zaliha municije u odnosu na Rusiju.

Glavnokomandujući Oleksandr Sirski rekao je za CNN 5. septembra da ruske snage trenutno ispaljuju granate u odnosu od oko 2:1 do 2,5:1 na ukrajinske snage.

Kurir.rs/Kijev Independent/Preneo: D. P.

  Bonus video:

Telegram Stravičan snimak: Ostatak iranske rakete usmrtio Palestinca