Rukovodstvo SAD je poslednjih meseci više puta bilo zatečeno izraelskim vojnim akcijama u Gazi i Libanu, ali u Vašingtonu i dalje pokušavaju da spreče još goru eskalaciju, a to je napad Izraela na Iran.

Neki su se nadali da će SAD saznati više o planovima Izraela u sredu tokom planiranog sastanka između izraelskog ministra odbrane Joava Galanta i američkog ministra odbrane Lojda Ostina u Pentagonu, ali je Galant odložio dolazak jer mu je Benjamin Netanijahu to zabranio, otkrili su novinari Vol Strit Džurnala od sagovornika u Ministarstvu odbrane SAD.

Premijer Benjamin Netanjahu sprečio je Galanta da ode u SAD u utorak uveče, dok Izrael nastavlja da planira svoju operaciju u Iranu, potvrdio je izraelski zvaničnik, dok su Amerikanci medijima pustili informaciju da ne znaju ni vreme udara ni šta bi Izrael bi mogao da cilja. Slično se dogodilo kada je Izrael nedavno ubio lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, a da nije obavestio SAD.

x01-ap-julia-nikhinson.jpg
AP/Julia Nikhinson 

Bombardovanje je usledilo u trenutku kada se Vašington nadao da će finalizirati plan o prekidu vatre između Izraela i Libana, a onda je stigla iznenadna vest.

"Izvinite? Šta ste rekli?" Lojd Ostin je bio iznenađen kada mu je Galant rekao za napad na Nasralaha, rekli su anonimni američki zvaničnici za VSJ. Ostin je bio frustriran što SAD nisu imale dovoljno vremena da rasporede svoje snage za potencijalnu odbranu Izraela ili zaštitu obližnjih američkih trupa, pa se Amerikanci nadaju da će ovoga puta imati više uvida u izraelski napad koji bi mogao dovesti do većeg vojnog angažovanja SAD.

Džo Bajden i Netanijahu bi trebalo da razgovaraju o tome tokom dana. Biće to njihov prvi razgovor za 50 dana, a pauza je usledila jer je ljutiti Bajden zaključio da je, narodski rečeno, Netanjahu pucao u kolena Americi i njenim geostrateškim interesima, koji uključuju deeskalaciju sukoba u Gazi i Libanu, koji uzrokuju da SAD gube podršku u zemljama sa muslimanskim stanovništvom.

Ali iako se Izrael suočava sa pozivima Sjedinjenih Država i drugih saveznika da postigne sporazum o prekidu vatre u Gazi i Libanu, tamošnja vlada je odlučila da nastavi vojne operacije dok Izraelci ne budu bezbedni.

Izrael je povremeno slušao savete SAD tokom prošle godine, ali niko ne zna da li će pristati da ne napadne Iran. Zbog toga je u nedelju u Izrael stigao general Erik Kurila, koji je na čelu Centralne komande SAD, koja je odgovorna za američke vojne operacije na Bliskom istoku. Kurila se sastao sa Galantom i najvišim izraelskim vojnim komandantima, očigledno da bi upozorio na napade na iranska nuklearna mesta ili naftna postrojenja.

Joav Galant.jpg
Printskrin Twitter 

Galant se smatra izraelskim zvaničnikom koji se, za razliku od Netanjahua i drugih desničarskih ličnosti u izraelskoj vladi, u velikoj meri slaže sa SAD u pogledu načina na koji se vodi rat u Gazi, posebno u pogledu povećanja humanitarne pomoći enklavi i kreiranja plana za posleratno upravljanje trakom.

Ali američki zvaničnici su ipak odbili da otkriju da li su dobili uveravanja od Izraela da će Vašington biti obavešten pre očekivanog izraelskog napada na Iran.

To je trebalo da se desi na otkazanom sastanku Ostin-Galant, gde se očekivalo da će izraelski ministar odbrane izneti neke detalje plana napada, uključujući potencijalne iranske mete. Galant i Ostin su takođe planirali da razgovaraju licem u lice o ciljevima Izraela u ratu u Libanu. „Postoje određene stvari o kojima se ne može razgovarati telefonom“, objasnio je jedan izraelski zvaničnik.

Neki američki analitičari smatraju da bi ovoga puta Izrael mogao da izvede nešto veće od aprilskog napada na Iran, kada je u ograničenoj demonstraciji sile gađao radar za protivraketni sistem u Iranu, ali nije napao tamošnja nuklearna i naftna postrojenja. Izrael bi mogao da napadne iransku vojnu i obaveštajnu infrastrukturu, a to je problem za Bajdenovu administraciju.

Naime, izraelski napadi na naftna postrojenja u Iranu mogu imati reperkusije u Vašingtonu, gde se bliže predsednički izbori, a ekonomija je glavno pitanje kampanje.

Cene nafte su već skočile prošle nedelje, nakon što je Bajden sugerisao da američki zvaničnici razmatraju da li da podrže izraelski napad na iranska naftna postrojenja, a ako bi se to dogodilo, cene bi mogle bukvalno da eksplodiraju. Nije iznenađenje što se američki predsednik pojavio na brifingu za štampu u Beloj kući i rekao da Izrael treba da se uzdrži od napada na iranska naftna postrojenja.

Inače, čuveni novinar Bob Vudvord, koji je otkrio Votergejt skandal sa Karlom Bernštajnom, u svojoj novoj knjizi „Rat“, koja će izaći sledećeg utorka, otkrio je šta Bajden zaista voli kod Netanjahua:

"Taj k****n sin Bibi Netanjahu je loš momak. On je stvarno j****o loš momak!" Bajden je navodno rekao o izraelskom lideru u privatnom razgovoru ove godine, u jeku izraelskog napada na pojas Gaze, preneo je Si-En-En nakon pregleda Vudvordove knjige.

Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: D. P.