Otac u bekstvu i njegovo troje dece viđeni su zajedno prvi put posle skoro tri godine na zapadnoj obali severnog ostrva Novog Zelanda.

Neposredno pre Božića 2021, Tom Filips je pobegao u pustinju Vaikato sa svojom decom nakon svađe sa njihovom majkom. Ember sada ima 8, Maverik 9, a Jaidoa 11.

Filips nije viđen od prošlog novembra. Zatim su ga snimile nadzorne kamere nakon što je navodno ukrao četvorocikl sa seoskog imanja i provalio u prodavnicu, piše Gardijan.

Snimili su ih lovci na divlje svinje

Snimke su zabeležile dve osobe na ulici. Pretpostavlja se da je reč o njemu i jednom od troje dece.

Potraga za porodicama se nastavlja, a prošlog četvrtka su ih snimili lovci na divlje svinje u novozelandskom regionu Vaikato. Izvukli su svoje mobilne telefone i počeli da snimaju.

Inspektor Endrju Saunders opisao je snimak kao "verodostojan" i dodao da policija veruje da su to Filips i njegovo troje dece, nad kojima on nema zakonsko starateljstvo.

Policija je te večeri započela patroliranje širom oblasti, a potraga je pokrenuta sledećeg jutra. Ali nisu pronađeni.

„Naš fokus je na bezbednom povratku Džejde, Maverika i Ember njihovim porodicama i činimo sve što možemo da se to dogodi“, saopštila je policija.

Sa njima je i ranije nestao, vodio ih je 19 dana. Rekli su da kampuju
Inače, u septembru 2021. godine prijavljen je nestanak Filipsa i dece, a njegov kamion je pronađen napušten, što je rezultiralo velikom akcijom potrage na kopnu i moru.

Posle 19 dana otišao je sa njima u seosku kuću svojih roditelja, a Filips je tvrdio da je poveo svoju decu na produženo kampovanje.

Optužen je za trošenje policijskog vremena i resursa.

Ali manje od tri meseca kasnije, ponovo su prijavljeni kao nestali. Kada se Filips nije pojavio na sudu u januaru, izdat je nalog za njegovo hapšenje.

Majka dece, koja ih je poslednji put videla 2021. godine, rekla je za Nnju Zeland Herald nakon što je snimak objavljen da joj je „laknulo“ kada je saznala da su živi. „Tako sam srećna što su svi tu“, rekla je, odmah prepoznavši svako dete. "Tako mi je laknulo što vidim sve tri svoje bebe. Sve su žive."

Filipsova majka Džulija takođe je rekla za Herald da je srećna što vidi svoje unuke i da bi „želela da se vrate kući“. Laknulo nam je kada smo videli decu živu i zdravu“, rekla je ona. "Mislili smo da će biti, ali nikad se ne zna."

Policija veruje da mu neko pomaže

Džon Mekovini je rekao da je njegov 16-godišnji unuk bio jedan od lovaca na svinje koji su uočili grupu.

On je za 1Nevs rekao da su tinejdžeri bili "samo oko 50 metara" od grupe kada su ih prvi put videli, pre nego što su im prišli i nakratko razgovarali sa njima.

Tinejdžeri su opisali da Filips ima dugu bradu i da nosi pištolj, rekao je Mekovini, a sva deca su nosila maske.

Za Filipsovo hapšenje u septembru 2023. izdat je nalog zbog navodne teške pljačke. Policija kaže da su dva naoružana muškarca ušla u banku u maju i zatražila gotovinu, pre nego što su pobegla na crnom motociklu.

Policija je ranije saopštila da veruje da neko pomaže Filipsu i deci i pozvala "svako ko to radi da prestane, učini pravu stvar i kaže policiji šta zna".

Kurir.rs/Index/Preneo: D. P.