Uragan "Kirk" pogodio je i Nemačku, nakon Španije, Francuske i Portugala.

Načinio je i određenu materijalnu štetu širom Evrope, a meteorološke službe napominju kako opasnost još nije prošla.

Zbog uragana su morale da interevenišu vatrogasne jedinice koje su bile raspoređene u desetine misija, a došlo je i do prekida saobraćaja u jugozapadnoj Nemačkoj.

Portparolka "Dojče bana" rekla je da je linija S-Bahn-a između Štutgart - Vaihingena i Filderštata zatvorena zbog oštećene nadzemne linije. Biće uspostavljena hitna autobuska linija. Drveće koje je nevreme oborilo na puteve takođe dovelo do otkazivanja linija.

Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia Strašne slike širom Evrope

Nemačka meteorološka služba očekuje jake oluje u Štutgartu u četvrtak i upozorila je na uraganske udare u Švarcvaldu i upozorili građane da poplave usled pljuskova mogu biti opasne po život.

Mogući su udari uragana i do 140 kilometara na sat, a postoji opasnost od pada drveća.

Podsetimo, uragan Kirk pogodio je delove južne Evrope, pre svega Francusku, Španiju i Portugal. Jedna osoba je poginula, a jedna je u kritičnom stanju, kada je orkanski vetar prevrnuo čamac nedaleko od luke Set, na jugu Francuske. Više od 65.000 domaćinstava ostalo je bez struje.

Tri najugroženije oblasti su Atlantski Pirineji, gde je 16.000 domaćinstava bez struje, Du, u kojoj je 9.500 domaćinstava ostalo bez struje i Jura, 4.900.

(Kurir.rs/Spiegel.de/Prenela: S. M.)