Avganistanac koji je uhapšen pod optužbom da je planirao teroristički napad na dan predsedničkih izbora u SAD, radio je u matičnoj zemlji kao pripadnik obezbeđenja američke Centralne obaveštajne agencije (CIA).

To je objavio NBC njuz pozivajući se na dva izvora upoznata s ovim slučajem.

Navodi se da je Nasir Ahmad Tavhedi (27) u ponedeljak uhapšen u Oklahomi i i optužen za zaveru sa ciljem ubistva američkih državljana automatskim oružjem u ime Islamske države.

U sudskim dokumentima vezanim za njegov slučaj piše da je on u martu ove godine uplaćivao novac humanitarnoj organizaciji iza koje zapravo stoji Islamska država, kao i da je internetu pretraživao i čitao njihovu propagandu.

Ti spisi ne preciziraju da li je on bio radikalizovan pre ili nakon dolaska u SAD 2021. godine.

Viši bezbednosni zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, kazao je američkoj televiziji da FBI i dalje istražuje šta je od te dve opcije istina.

NBC njuz navodi da je CIA odbila da komentariše slučaj.

Američki zvaničnik je naveo da je Tavhedi, kao i bilo koji drugi Avganistanac koji je nakon što su talibani zauzeli Kabul naseljen u SAD, trebalo da prođe obimne bezbednosne provere pre dolaska u zemlju.

Prema sudskim dokumentima, Tavhedi je u Ameriku ušao u septembru 2021, oko mesec dana nakon haotičnog povlačenja amertičke vojske iz Avganistana, gde je bila prisutna punih 20 godina.

- Svaki Avganistanac koji je prebačen i naseljen u SAD prolazi rigorozne provere za koju da je agenciju radio - naveo je zvaničnik.

shutterstock_1051373186.jpg
Shutterstock 

Američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost, koje igra ključnu ulogu pri ovakvim proiverama, odbilo je da komentariše umešanost u ovaj slučaj, navodeći samo da su "evakuisani Avganistanci koji su želeli da uđu u SAD bili izloženi višestepenim proverama u odnosu na raspoložive obaveštajne, policijske i informacije vezane za borbu protiv terorizma".

- Ukoliko se nakon njihovog dolaska pojavi nova informacija, preduzima se odgovarajuća akcija - navelo je to ministarstvo.

Međutim, članovi Kongresa i drugi američki zvaničnici su izjavljivali da su se, s obzirom da je u zadnjim danima rata sa talibanima evakuisano na hiljade Avganistanaca, pojavile sumnje da nisu baš svi oni provereni kako je trebalo.

shutterstock_1616413276.jpg
Shutterstock 

U izveštaju koji je objavio generalni inspektor Ministarstva za unutrašnju bezbednost navedeno je da ono "nije imalo kritično važne podatke" prilikom provera izbeglica.

Podseća se da je CIA sama obavila sopstvenu evakuaciju Avganistanaca koja je bila velikog obima, a da su u pitanju bile osobe koje su radile za američku špijunsku agenciju ili su joj pomogle na neki način.

Pitanje kako se i zašto Tavhedi našao u SAD dobilo je politički naboj i pre nego što je otkriveno da je on radio za CIA.

shutterstock_562906822.jpg
Shutterstock 

Donald Tramp Mlađi, jedan od sinova bivšeg američkog predsednika i republikanskog kandidata na novembarskim izborima, optužio je Trampovu demokratsku rivalku Kamalu Haris da je "bukvalno uvezla teroristu", pošto je kao predsednica SAD zadužena za kontrolu granice.

- Što je mnogo, mnogo je! - poručio je Trampov sin.

(Kurir.rs/NBC News/Preveo i priredio: N. V.)

 BONUS VIDEO

Kurir televizija "AMERIČKA CIA ORGANIZOVALA MAJDAN I NAPRAVILA NOVU SLUŽBU UKRAJINE!" Karan: Dobili su poverljive podatke o radu ruskih službi