Predsednik Tajvana, ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom, Viljem Laj, izjavio je da će se "odupreti aneksiji i zadiranju u naš suverenitet" koji ugrožava Kina, prenosi danas Bi-Bi-Si (BBC).

Lai je obećao da će održati "mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza" i da će sarađivati s Pekingom u vezi s klimatskim promenama, suzbijanjem epidemija i održavanjem regionalne bezbednosti.

- Republika Kina (Tajvan) i Narodna Republika Kina nisu podređene jedna drugoj - rekao je on, i da je "apsolutno nemoguće" da Kina bude "matica" Tajvana.

- Na ovom tlu (u Tajvanu) demokratija i sloboda napreduju. Narodna Republika Kina nema pravo da predstavlja Tajvan - dodao je on.

kina-tajvan.jpg
Shutterstock, PLA, AP Yan Yan 

Odgovarajući na Laijev govor, portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning je rekla da je on "razotkrio svoj nepopustljiv stav" o nezavisnosti Tajvana i kritikovala njegovu "zlokobnu nameru da eskalira tenzije u Tajvanskom moreuzu u cilju traženja političke dobiti".

Tajvan je 1949. godine, posle pobede komunista u građanskm ratu u Kini, postao utočište vlade desničarske partije "Kuomintang" čiji su politički naslednici i dalje tamošnja vlast, a ostrvo se drastično ekonomski razvilo uz pomoć SAD.

(Kurir.rs/Beta)