Postoji mogućnost da britanska vojska uđe u Ukrajinu kako bi obučavala ukrajinske regrute, a sličan plan razmatraju i francuski specijalci.

Prema informacijama iz britanskog lista Tajms, londonski zvaničnici su nazvali svoju operaciju obuke vojnika ukrajinskih oružanih snaga "Interflek".

Plan je da male grupe instruktora budu raspoređene u zapadnoj Ukrajini, u zabačenim delovima zemlje, gde bi obučavale regrute Oružanih snaga Ukrajine.

Razlog za moguće slanje britanskih specijalaca u Ukrajinu jeste uverenje da će na taj način obuka ukrajinske vojske biti jeftinija i rešiće se logistički problemi.

Ova operacija je najavljena još 2022. godine, a do sada je obučeno 100 hiljada ukrajinskih vojnih lica.

Međutim, kampanja za obuku ukrajinskih vojnika je zastala, a britanski ministar odbrane Džon Hili priznao je da pitanje obezbeđivanja "ljudstva za obuku" ostaje problem.

56.jpg
Shutterstock 

Britanski list Tajms takođe navodi da će, ukoliko Britanija pošalje svoju vojsku u Ukrajinu, Francuska slediti ovaj primer. Prethodno je francuski predsednik Emanuel Makron već pokrenuo ovu temu, ali nije naišao na razumevanje ni unutar zemlje ni u evropskoj zajednici.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nedavno je posetio London, gde je imao kratak sastanak sa premijerom Kirom Starmerom.

Razgovarali su o raketnim udarima duboko u Rusiju, ali zvanična pres-služba Dauning strita i britanske novine nisu dale nikakve detalje o ovom sastanku. Insajderski telegramski kanal "Legitimni" napominje da Zelenski nije dobio dozvolu za dugotrajne udare ni tokom posete Francuskoj.

Kurir.rs/Tajms/Preneo: P. P.

  Bonus video:

kurir televizija "TRAMPOV DOLAZAK NA VLAST BIĆE TEKTONSKA PROMENA ZA UKRAJINU!" Politikolog: Ne traba se zavaravati po pitanju američke vojne moći