Jezivi satelitski snimak uragana Milton pokazuje kako oluja poprima oblik lobanje pre nego što je u sredu "pala" na Floridu.

Stu Ostro, viši meteorolog na "Weather Channel", podelio je jezivu fotografiju na platformi X, prikazujući je pored slične slike uragana Metju 2016. godine. Činilo se da Milton "gleda" jednim okom, sa jezivim osmehom na "licu" dok se uvijao u Zalivu i jurio prema Floridi.

Zloslutna slika nastala je nekoliko trenutaka pre nego što je Milton pogodio državu, izazvavši razorne poplave i vetrove. Još jedan korisnik X platforme, "Storm Chaser Rob" iz Alabame, podelio je snimak satelitskog radara dok se Milton pretvarao u zlokobni oblik.

- Imamo lobanju. Ovo je mučan vizuelni prikaz. Ovo mi je izazvalo žmarce svuda! O uraganu Milton će se još dugo pričati - napisao je on.
Stručnjaci su opisali uragan Milton kao 'čudovišnu' oluju - što ovu satelitsku sliku čini još prikladnijom.

Milton je sleteo u blizini Sarasote na Floridi u sredu oko 20:30 po istočnom vremenu. Oluja kategorije 3 izazvala je 150 tornada i pogodila državu sa do 20 inča kiše, udarima vetra od preko 160 kilometara na sat i najvećim olujnim talasom preko pet stopa.

Više od tri miliona Floriđana i dalje je bez struje nakon Miltona, prema poveroutage.us, koji prati izveštaje komunalnih preduzeća.

Potpuni obim Miltonove štete još uvek nije poznat, ali izveštaji i fotografije pokazuju veliku devastaciju, uključujući jahte, jedrilice i druga plovila bačena na kopno, oborene dalekovode i kuće pretvorene u ruševine.

- Bolje ćemo razumeti obim štete kako dan bude napredovao. Imamo još toga da uradimo, ali ćemo apsolutno proći kroz ovo - rekao je guverner Floride Ron DeSantis.

U četvrtak je potvrđeno da je devet osoba umrlo na Floridi.

Oluja se u četvrtak ujutro pomerila na pučinu, ali opasnost još nije prošla. Milton bi i dalje mogao da poplavi delove obale Meksičkog zaliva Floride sa olujnim udarima visokim od tri do pet stopa.

Kurir.rs/Dejli mejl/ Prenela: M.S.