Ujedinjena avijaciona korporacija (UAC) isporučila je ruskoj vojsci novu seriju lovaca-bombardera Su-34 u okviru svog proizvodnog programa za ovu godinu.

Avion je prošao opsežna testiranja na zemlji i letu pre nego što je predat operativnim jedinicama, osiguravajući da ispunjava rigorozne standarde potrebne za raspoređivanje.

- Naša preduzeća odbrambene industrije održavaju potreban tempo proizvodnje za ispunjavanje nacionalnog odbrambenog naloga. Takođe implementiramo nove tehnologije u naše proizvodne pogone kako bismo povećali proizvodne mogućnosti - rekao je portparol UAC-a, prenosi Defense Blog.

ruski-avion.jpg
Youtube/MOTORIZADO/Guardian News 

Su-34 se smatra jednim od najnaprednijih aviona u ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama, dizajniranim za niz misija, uključujući uništavanje kopnenih i morskih ciljeva, izviđačke operacije i suzbijanje protivvazdušne odbrane. Njegova svestranost i sposobnosti čine ga ključnim bogatstvom ruske vojske u modernom ratovanju.

Sa svojom mešavinom sposobnosti preciznog udara i napredne avionike, Su-34 igra ključnu ulogu u invaziji Rusije na Ukrajinu. To se najviše vidi u njegovoj ulozi "nosača" navođenih bombi koje najviše štete ukrajinskoj odbrani. Naime, radi se o konvencionalnim bombama sa posebnim nadogradnjama koje povećavaju njihov domet i satelitsku navigaciju koja je postala toliko precizna da sada vrlo često pogađaju cilj.

A pošto se radi o bombama težine od 250 do 1.500 kg (ima i težih), šteta koju nanose ukrajinskim snagama, posebno po stopi od 130 do 140 bačenih takvih bombi dnevno, je ogromna.

Povrh svega, Ukrajina nema ni blizu dovoljno sistema protivvazdušne odbrane srednjeg i dugog dometa, koje bi mogla da rasporedi bliže liniji fronta kako bi otežala pristup Su-34.

Kurir.rs/Defense Blog/Jutarnji list/Preneo: P. P.