Izraelska vojska saopštila je juče da je otvorila vatru nedaleko od baze UNIFIL na jugu Libana, a da nije prethodno pozvala plave šlemove iz te misije da ostanu na bezbednom.

UNIFIL je saopštio da su dva pripadnika te misije ranjena u napadu izraelske vojske.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel osudio je izraelski napad na snage Ujedinjenih nacija raspoređene u Libanu (UNIFIL).

"Napad na mirovnu misiju Ujedinjenih nacija je neodgovoran, neprihvatljiv", rekao je Mišel na marginama samita zemalja Jugoistočne Azije u Laosu.

On je pozvao Izrael i sve strane da u potpunosti poštuju međunarodno humanitarno pravo.

Nove žrtve izraelskog napada

Izrael je u nastavku vazdušnih napada na centar Bejruta ubio najmanje 22 osobe, a više od sto je ranjeno, saopštile su danas libanske vlasti.

Bezbednosni izvori naveli su ujedno da je visoki zvaničnik Hezbolaha Vafik Safa izbegao pokušaj ubistva u Bejrutu, javlja Rojters.

Prema tim izvorima, Safa je preživeo atentat, a reč je o zvaničniku Hezbolaha koji vodi jedinicu zaduženu za rad sa libanskim bezbednosnim agencijama.

Izraelski tenk na jugu Libanu pogodio je u četvrtak i bazu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL), gde su povređena dva pripadnika te misije.

Turska je osudila napade Izraela na UNIFIL, pozivajući međunarodnu zajednicu da obezbedi da se Izrael pridržava međunarodnog prava.

"Napadi Izraela na snage UN, nakon masakra civila u Gazi, na Zapadnoj obali i u Libanu, događaju se zato što Izrael smatra da njegovi zločini ostaju nekažnjeni", navelo je Ministarstvo spoljnih poslova Turske, koja ima osoblje u misiji UNIFIL.

Kurir.rsBeta/Preneo: D. P.