Prvi put u gotovo 50 dana američki predsednik Džo Bajden održao je telefonski sastanak sa svojim izraelskim kolegom, premijerom Benjaminom Netanjahuom. Poenta njihovog razgovora bio je izveštaj o planu izraelske odmazde Iranu zbog nedavnog bombardovanja Tel Aviva.

Takođe, nadali su se da zakopaju ratne sekire nakon veoma napetih meseci na relaciji SAD - Izrael, koje njihovi jedinstveno bliski bilateralni odnosi ne pamte.

Bela kuća se nadala da će im ključni strateški partner na Bliskom istoku, uz čiji su stranu neupitno stali u svim teškim situacijama tokom decenija, ako ne otkriti, onda bar dati naslutiti svoj plan konfrontacije sa Islamskom Republikom Iran, kako ih ne bi doveli pred svršen čin kao pre nekoliko nedelja kada su, praktično iz medija, u realnom vremenu, saznali za operaciju kojom je obezglavljen libanski Hezbolah.

xxx01-ap-abir-sultan.jpg
ap Abir Sultan 

Ipak, Mediteranom plove američki ratni brodovi, a Bajdenova Bela kuća na Bliski istok poslala je još nekoliko hiljada vojnika, što znači da izraelska očekivana odmazda može da dovede u opasnost ne samo živote pripadnika američkih jedinica, već i njihovih strateških partnera poput Francuske, koja u Libanu ima vlastite specifične interese.

Međutim, ako je suditi prema informacijama koje su iscurile u medije, razgovor koji je trajao 30 minuta nije urodio većim plodom, pa čak ni konkretnim zaključcima. U vazduhu je, tvrde svedoci, ostala težina spoznaje da se partnerske zemlje nalaze u najvećoj krizi dosad.

Njujork tajms piše kako Amerikanci smatraju da bi Izraelci trebalo da zacementiraju svoje taktičke dobitke prema Hamasu i Hezbolahu i da pristanu na primirje koje bi u krajnjem vodilo do uspostave dve države. Time bi Palestinci dobili svoj krov nad glavom. Ipak, Netanjahu nije zainteresovan ni za kakve ustupke jer se još nije oporavio od šoka nenadanog krvavog terorističkog napada u sklopu kojeg je ubijeno najviše Jevreja od kraja Holokausta.

Bajden je tokom poziva svom kolegi naglasio potrebu za "minimiziranjem civilnih stradanja u gusto naseljenim područjima Bejruta", gde postoji opravdana bojazan da libanskoj prestonici preti ista sudbina kao i Gazi. U pokušaju da likvidiraju nekoliko hiljada pripadnika Hamasa, snage IDF-a su u samo godinu dana ubile više od 40.000 Palestinaca.

I dok je dvojac—tj. trojac, jer je virtuelnom sastanku prisustvovala i potpredsednica Kamala Haris koja se nada da će 5. novembra osvojiti dovoljno elektorskih glasova da Bajdenovu administraciju zadrži još četiri godine u Beloj kući—diplomatski upakovanim rečnikom razmenjivao telefonsku vatru, na društvenim mrežama ih je dočekalo još jedno veoma neprijatno iznenađenje.

jk02 AP Ben Curtis.jpg
AP Ben Curtis 

Naime, izraelski ministar odbrane Joav Galant objavio je eksplozivan video sa zloslutnom porukom režimu u Teheranu.

"Izraelski napad biće smrtonosan, precizan i, najvažnije od svega, iznenađujući", poručio je, dajući pritom naslutiti kako su na stolu i dalje napadi na naftne ili nuklearne postrojenja.

"Neprijatelj uopšte neće razumeti šta se i kako dogodilo, nego će ostati zapanjen našim rezultatima", upozorio je.

Američki zvaničnici veruju da Izraelci trenutno uživaju u spoznaji da se Teheranom širi mučnina zbog njihove očekivane odmazde, jer su zvaničnici Irana proteklih dana koristili svaku priliku kako bi naglasili da "stvar smatraju rešenom".

Kurir.rs/Njujork tajms/Jutarnji list/Preneo: D. P.

 BONUS VIDEO

Kurir televizija "BAJDEN POPRAVIO POZICIJU, SADA SU ŠANSE PODJEDNAKE!" Stručnjaci analizirali predstojeće izbore u Americi: SLEDI REPRIZA DUELA