Prema pisanju The Kyiv Independenta, Ukrajina kontroliše otprilike 40-50% grada Torecka, dok je ostatak zauzela Rusija, izjavio je 11. oktobra načelnik gradske vojne uprave Vasil Činčik.

Toreck, grad na oko 35 kilometara (20 milja) severno od Donjecka, jedno je od žarišta ruske ofanzive u Donjeckoj oblasti, gde ruske trupe postepeno potiskuju ukrajinske snage "korak po korak".

Govoreći na nacionalnoj televiziji, Činčik je rekao da je u razrušenom gradu ostalo otprilike 1.150 ljudi.Otprilike 70.000 stanovnika živelo je u Toretsku pre invazije u punom obimu.

- Ulažemo sve napore da evakuišemo civile. Bezbednosna situacija dozvoljava ulazak u grad i evakuaciju stanovništva samo u određenim periodima kada je zatišje u borbi ili povoljni vremenski uslovi - rekao je zvaničnik.

Ukrajinska vojska saopštila je ranije ove nedelje da se borbe vode "na svakom ulazu u zgradu" dok se ruske snage guraju sa istoka duž glavne Centralne (Centralne) ulice.

Veb lokacija za praćenje "DeepState" pokazuje da su naselja na istočnoj periferiji Torecka – Pivnično, Zalizne, Družba i Južno – u potpunosti ili skoro u potpunosti u ruskim rukama.

ukrajina.jpg
Youtube/ShanghaiEye魔都眼/Daily Mail 

Prema posmatračkoj grupi, ruske snage napreduju duž Centralne ulice od kraja septembra i stigle su do centra grada od oktobra.

The Kyiv Independent nije mogao da proveri sve tvrdnje.

profimedia0898277163.jpg
Roman PILIPEY / AFP / Profimedia 

- Situacija je veoma loša, i ukoliko naša komanda ne pošalje tamo rezerve u bliskoj budućnosti, situacija će biti veoma teška, ako ne i katastrofalna - rekao je ukrajinski vojni ekspert Mihail Žirohov za The Kyiv Independent.

Gubitak Torecka bio bi još jedan udarac Ukrajini u Donjeckoj oblasti nakon što su njene snage bile prinuđene da se povuku iz Ugljedara na jugu.

Ruske snage takođe nastavljaju guranje prema Pokrovsku, ključnom logističkom čvorištu otprilike 50 kilometara (30 milja) zapadno od Torecka.

(Kurir.rs/The Kyiv Independent/Preneo: V.M.)