Litvanija je postavila protivtenkovske barijere, tzv. zmajeve zube na mostove koji povezuju tu zemlju s Rusijom. Tamošnje ministarstvo odbrane takođe je saopštilo da je "vatrena moć" raspoređena oko drugog utvrđenog mosta preko reke Neman kako bi se zaustavio potencijalni ruski napad.

"Utvrđenja će biti nadograđena vatrenom moći, u slučaju da bude potrebno da se zaustavi i uništi neprijatelj", kako je rečeno.

Reka Neman čini deo granice Litvanije s ruskom eksklavom Kalinjingrad. Duga je nešto više od 900 kilometara i prolazi iz Belorusije kroz Litvaniju i zatim u Severno more, prenosi The Telegraph.

shutterstock_2338669613.jpg
Shutterstock 

"Zmajevi zubi" koriste se za usporavanje tenkova, kao i da bi pred njima vozila koja su zapela bila izložena i ranjiva na neprijateljske napade. Prvi put su korišćeni u Drugom svetskom ratu i izrađeni su od armiranog betona.

Fotografije osvetljenog mosta preko reke Neman pokazuju desetine trouglastih betonskih stubova koji blokiraju put.

Izveštaji navode da su uz barijere takođe postavljene mine, mitraljezi, bodljikava žica i metalni ‘ježevi‘, još jedna protivtenkovska barijera. "Ovo je korak predostrožnosti kako bi se osigurala učinkovitija odbrana", saopštilo je ministarstvo odbrane.

shutterstock_2115366821.jpg
Shutterstock 

Otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara 2022. godine, granično područje Kalinjingrada, Poljske i Litvanije postalo je jedno od najjače utvrđenih graničnih područja u Evropi.

Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: D. P.