Vojni komentatori su zbunjeni razlozima zašto je Rusija ove nedelje premestila dva svoja borbena aviona MiG-31K, koji nose balističku raketu velike brzine Kinžal, u Belorusiju.

U sredu uveče, 9. oktobra, beloruska vojna posmatračka grupa Hajun izvestila je o dolasku MiG-31K ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na aerodrom Mačulišči, 12 kilometara južno od Minska, što je izazvalo interesovanje vojnih dopisnika.

Kada je Hajun ovo pratio izveštavanjem o dolasku druge letelice u četvrtak popodne, poznavaoci vojnih prilika i aviona su započeli sa spekulacijama o motivu Moskve za taj potez.

MiG-31K je dvosed, borbeni lovac dugog dometa za sve vremenske prilike, sposoban da nosi aerobalističku raketu Kh-47M2Kinžal, koja nije opravdala svoju reputaciju projektila hiperbrzine, ali je nadmašila veći deo ukrajinskih mogućnosti protivvazdušne odbrane, osim sistema PVO Patriot i SAMP-T kojih Kijev ima ograničen broj, piše Kyiv Post.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je u januaru da je protivvazdušna odbrana presrela 25 od 63 rakete Kinžal koje su korišćene od početka invazije u punom obimu, dok su još dve navodno oborene iznad Kijeva ove nedelje.

Rusija je premestila tri lovca MiG-31K u Belorusiju u oktobru 2022. pre nego što ih je povukla u aprilu 2023. Oni u to vreme nisu bili angažovani u operacijama, a spekulisalo se da je to učinjeno da bi ih zaštitila u vreme kada je ukrajinska PVO postigla uspeh protiv ruskih vazduhoplovnih snaga.

screenshot-1.jpg
Printscreen/Twitter 

Dana 14. avgusta, ukrajinski masovni napad dronovima pogodio je vojni aerodrom Savasleika u oblasti Nižnji Novgorod u Rusiji. Najmanje jedan avion MiG-31K i dva aviona Il-76 su uništeni, a oštećeno je još pet aviona, verovatno MiG-31K.

Prema Bogdanu Dolinceu, komentatoru avijacije i šefu ukrajinskog Instituta za menadžment i strategije, Rusija je u to vreme imala manje od desetak ispravnih MiG-31K. U najboljem slučaju (ili najgorem za Moskvu) to je moglo da izbaci polovinu raspoloživih aviona van pogona. To bi dalo verodostojnost sugestiji da su MiG-ovi premešteni radi zaštite.

Andrij Kovalenko, šef ukrajinskog Centra za suzbijanje dezinformacija (CCD), podržava tu ideju, ali se takođe pita da li bi to mogao biti pokušaj provokacije podsticanjem (ili simulacijom) ukrajinskog napada na letelice na beloruskoj teritoriji koji bi privukao predsednika Aleksandra Lukašenka da prvi put direktno učestvuje u ratu.

Još jedna hipoteza objavljena na sajtu RBC-Ukrajina, pozivajući se na vojnog komentatora, penzionisanog majora ukrajinskih oružanih snaga Aleksija Hetmana, mogla bi da bude priprema za još jedan masovni raketni napad koji ukrajinske vojne obaveštajne agencije očekuju već neko vreme.

Kostjantin Krivolap, bivši inženjer za testiranje u Konstruktorskom birou Antonov, a sada analitičar i stručnjak za vazduhoplovstvo, razmatrao je zlokobniju mogućnost.

Pokretanje napada direktno iz Belorusije ili povlačenjem na rusku teritoriju, ali pucanje iznad njenog vazdušnog prostora bi promenilo konvencionalni profil napada MiG-ova, što bi otežalo presretanje od ukrajinskih snaga.

To bi takođe omogućilo da se puni domet od 1.500 kilometara koristi protiv zapadne Ukrajine, dok bi sprečio ukrajinsku protivvazdušnu odbranu da angažuje rakete ili avione iz straha da će Minsk uvući u rat.

(Kurir.rs/Kyiv Post/Preneo: V.M.)

 BONUS VIDEO

Kurir televizija  VELIČANSTVENI MIGOVI-29! Po prvi put dejstvovali sa BOJEVOM municijom! (KURIR TELEVIZIJA)