Severna Koreja optužila je Južnu Koreju da je bespilotnim letelicama na njenu prestonicu bacila propagandne letke protiv Severne Koreje i zapretila da će odgovoriti silom ako se takvi letovi ponove.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je danas da su južnokorejski dronovi otkriveni u sredu i četvrtak.

Ministarstvo je optužilo Seul da krši "sveti" suverenitet Severne Koreje i ugrožava njenu bezbednost, i saopštilo da će njene snage pripremiti "sva sredstva za napad" i odgovoriti bez upozorenja ako se južnokorejski dronovi ponovo pojave na njenoj teritoriji.

Vlada i vojska Južne Koreje nisu komentarisali ove navode.

Tenzije između dve Koreje su eskalirale poslednjih meseci pošto je severnokorejski lider Kim Džong Un pojačao testove oružja i pretnje, a Južna Koreja je odgovorila jačanjem svojih zajedničkih vojnih vežbi sa Sjedinjenim Državama.

Severna Koreja je u sredu saopštila da će trajno blokirati svoju granicu sa Južnom Korejom i izgraditi odbrambene strukture na frontu kako bi se izborila sa "konfrontacionom histerijom" južnokorejskih i američkih snaga.

Kurir.rs/Beta/Preneo: D. P.