Pripadnici 98. padobranske divizije izraelske vojske započeli su ciljane operacije na jugu Libana do reke Litani protiv Hezbolaha.

Inače pripadnici ove jednice borbeno iskustvo stekli su u Gazi protiv Hamasa, a sada izvode ograničene, lokalizovane, ciljane operacije koje su počele u ponedeljak uveče. 98 divizija Izraelske vojske, poznata kao 98. padobranska divizija, je jedna od elitnih jedinica u sastavu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Ova divizija je specijalizovana za brze, mobilne operacije i vazduhoplovne desante, pri čemu padobranci imaju sposobnost brzog reagovanja na različite vrste pretnji.

98. padobranska divizija je deo elitnih jedinica IDF-a i obuhvata različite jedinice, kao što su:
- Padobranske brigade, koje su obučene za desantne akcije i borbe iza neprijateljskih linija.
- Specijalne jedinice, koje izvode složene i rizične misije, kao što su spasilačke operacije, sabotaže i operacije visokog rizika.

Ova divizija ima visok nivo obuke, sa posebnim fokusom na fizičku spremnost, desantne tehnike, gerilske operacije, kao i naprednu upotrebu tehnologije i oružja.

Kao deo Izraelskih kopnenih snaga, 98. divizija ima važnu ulogu u brzom reagovanju na pretnje koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost, bilo da je reč o terorističkim napadima, ratnim situacijama ili drugim krizama.

Tokom brojnih operacija i ratova, uključujući sukobe u Libanu, Gazu i na drugim frontovima, 98. padobranska divizija se pokazala kao jedna od najelitnijih i najefikasnijih jedinica u izraelskoj vojsci.

Tokom godina, 98. divizija učestvovala je u mnogim značajnim operacijama i sukobima, uključujući ratove i sukobe u Libanu, Gazu, kao i različite specijalne operacije na Bliskom istoku.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P. 

Bonus video:

Kurir televizija Počasni konzul Srbije u Izraelu, Aleksandar Nikolić: Hezbolah po prvi put raketira centralni Izrael – sirene u Tel Avivu