Ruski vojnici su zarobili ukrajinsku izviđačku grupu sastavljenu od pet vojnika iz 82. zasebne vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je predstavnik ruskih snaga za RIA Novosti.

Zarobljeni vojnici su ispitivani, a tokom tog procesa odbili su razmenu i pozvali ostale ukrajinske vojnike da polože oružje.

Jedan od zarobljenih vojnika je izjavio da su ga uhvatili u Černigovskoj oblasti i poslali na prvu liniju, ali su ih komandiri napustili.

Odbio je razmenu i pozvao svoje saborce da se predaju, izjavljujući: "Položite oružje... Neka se predaju i bar izađu živi. Ako me razmene, opet će me poslati nazad, a svejedno ću poginuti. Ako mogu da ostanem, bolje je da ostanem kod vas".

Drugi zarobljeni vojnici iz grupe su izjavili da su mobilisani iz različitih delova Ukrajine, uključujući Černigovsku oblast i Žitomir. Prema informacijama iz ruskih izvora, dva zarobljena vojnika iz izviđačke grupe u Kurskoj oblasti takođe su odbila razmenu i pozvala svoje saborce da polože oružje.

U poslednjim izveštajima iz septembra navodi se da je u delovima ukrajinske vojske u pograničnim oblastima Kurske regije zabeležen talas dezertiranja.

Komandanti su počeli sprovođenje lažnih lekarskih pregleda i premeštaju vojnike u jurišne jedinice, što je dodatno pogoršalo moral i psihološko stanje trupa. O

va situacija ukazuje na ozbiljne probleme unutar ukrajinskih snaga i pruža uvid u kompleksnost situacije na terenu.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P. 

 Bonus video:

Kurir televizija "RUSIJA NIJE MOGLA OVO DA SPREČI, TO JE NAJVEĆA POSLEDICA OVOG RATA" Stručnjaci: Evo kako NATO svakako ostaje na granicama Rusije!