Rusija i Iran aktivno rade na međunarodnoj areni i često imaju slične procene događaja, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa predsednikom Irana Masudom Pezeškijanom u Turkmenistanu.

Ovo je prvi susret dvojice predsednika, preneo je TAS.

Putin je pozvao predsednika Irana da dođe u zvaničnu posetu Rusiji, što je on sa zahvalnošću prihvatio, preneo je TAS.

- Trendovi u trgovini između Rusije i Irana su dobri, trgovinski promet pokazuje rast - izjavio je predsednik Rusije.

- Ove godine vidimo povećanje trgovinskog prometa, iako se nije oporavio od prošlogodišnjeg pada, ali trend je dobar - rekao je Putin na sastanku sa Pezeškijanom.

Kako je ranije rekao pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov, dvojica predsednika će razgovarati o bilateralnim pitanjima, kao i o naglo pogoršanoj situaciji na Bliskom istoku.

Putin i Pezeškijan su se sastali u Ašhabadu, na marginama foruma "Odnos vremena i civilizacija - osnova mira i razvoja".

Putin je pre sastanka u Ašhabadu rekao da su međunarodni odnosi su ušli u eru fundamentalnih promena.

- Svet se suočava sa neviđenim pretnjama koje su generisane civilizacijskim rascepima, međuetničkim i međuverskim sukobima, kada su međunarodni odnosi ušli u eru globalnih fundamentalnih promena, kada se formira novi svetski poredak, koji odražava raznolikost cele planete - rekao je on, prenela je agencija RIA Novosti.

Putin je dodao da je to prirodan i nepovratan proces.

Tokom govora na međunarodnom forumu "Odnos vremena i civilizacija", posvećenom 300. godišnjici rođenja turkmenskog pesnika i mislioca Magtimgulija Fragija, predsednik Rusije je istakao da je pisac pozvao na čistotu, pravdu i jednakost u odnosima između ljudi, država i naroda i zalagao se za visoke ideale prijateljstva i dobrosusedstva.

Kurir.rs/TASS/Preneo: P. P.