Nekoliko dana nakon što je objavljena vest o potresu u iranskoj provinciji Semnan, na društvenim mrežama nastavile su se spekulacije da je podrhtavanje uzrokovano prvim nuklearnim testom Teherana.

U subotu u 22.45 Seizmografski centar Univerziteta u Teheranu objavio je da je potres magnitude 4.4 pogodio grad Aradan u provinciji Semnan, a potresi su se osetili i u delovima istočnog Teherana.

Epicentar potresa, koji se dogodio 12 kilometara ispod površine, zabeležen je na koordinatama 35.42° severne širine i 52.78° istočne dužine, piše Euronjuz.

Nekoliko sati nakon objave vesti korisnici društvenih mreža počeli su da spekulišu da je iranski režim možda pokušao da izvede svoj prvi podzemni nuklearni test, verovatno kao meru odvraćanja protiv izraelskih napada na svoju teritoriju.

Ove spekulacije pojavile su se u trenutku kada iranski zvaničnici i komandanti Revolucionarne garde opet prete da će, ako se pojačaju ekonomski, politički i vojni pritisci na zemlju, Teheran promeniti svoju vojnu odbrambenu doktrinu. Takva promena zahtevala bi izmenu fetve iranskog vođe koja zabranjuje upotrebu nuklearnog oružja.

NorNews, veb stranica koja neformalno funkcioniše kao glavni izvor oglašavanja Nacionalnog saveta bezbednosti Islamske Republike Iran, odbacila je spekulacije o nuklearnim testovima nazivajući ih "glasinama" te je ponovno naglasila da su nuklearna testiranja u suprotnosti s iranskom nuklearnom i odbrambenom doktrinom.

Ima li Iran tajne lokacije za testiranje?

Godine 2019., fondacija Foundation for Defense of Democracies, think tank sa sedištem u Vašingtonu objavila je izveštaj u kom se navodi da je Iran započeo program izgradnje podzemnih lokacija za nuklearna testiranja, poznat pod nazivom "Field Project".

Iransko ministarstvo spoljnih poslova već pet godina sankcioniiše ovu fondaciju zbog "proizvodnje i širenja laži, podsticanja, lobiranja i vođenja negativnih propagandnih kampanja protiv Islamske Republike Iran s ciljem odigravanja ključne uloge u uvođenju i jačanju ekonomskih sankcija".

Prema izveštaju iz 2019. godine, istraživači fondacije su "identifikovali verovatnu lokaciju (na području jugoistočno od Semnana) gde su 2003. godine sprovedeni testovi nenuklearnih eksploziva kao deo razvoja metoda za merenje učinka podzemnih nuklearnih eksplozija".

Ovo otvara mogućnost da bi potres zabeležen u Semnanu mogao da bude povezan s prvim nuklearnim testom Teherana, piše Euronjuz.

Iako je Iran ranije priznao postojanje svemirskog centra Imam Homeini i raketnog sedišta jugoistočno od Semnana, ta lokacija je udaljena više od 100 kilometara od epicentra potresa.

Uprkos tome, neki korisnici društvenih mreža i dalje spekulišu da Iran možda ima neprijavljeni podzemni nuklearni objekat u provinciji Semnan, koji preferira da koristi kao lokaciju za testiranja umesto da sprovodi testove na poznatim lokacijama poput Natanza.

Teheran već dugo ne prijavljuje svoje nuklearne aktivnosti Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

U isto vreme, Iran je područje gde su potresi česti, pa ovakva podrhtavanja nisu ništa neobično.

Kurir.rs/Euronews/Index/Preneo: D. P.