Bivši vojnik australijske vojske i francuske Legije stranaca, sada ratuje u ukrajinskoj Internacionalnoj legiji pod kodnim imenom ukrajinskog demona - Baba Jage.

U ukrajinskoj narodnoj priči, demonske postupke Babe Jage – veštice koja jede decu i leti na metli – pobeđuje duh velikodušnosti i dobrote. Stoga je to pomalo ironičan naziv za Australijanca koji se bori za ukrajinske snage u ruskoj oblasti Kursk.

Ali Baba Jaga nije tipičan momak. Za početak, on ima 57 godina, samo je tri godine mlađi od krajnjeg roka za vojnu kvalifikaciju u Ukrajini.

- Neki kažu da sam star, ali to je samo broj. Ako održavate svoje telo, srce i um u formi, možete postići sve - kaže Baba Jaga za Kyiv Post tokom pauze između misija koje uključuju borbe u Kurskoj oblasti u Rusiji.

Rođen u Papui Novoj Gvineji i čovek koji je obišao veći deo Australije, samoproglašeni "majstor za sve zanate" je takođe bivši vojnik australijske vojske i francuske Legije stranaca. Služio je u Oružanim snagama ukrajinske Međunarodne legije od maja 2023, uključujući i službu u ukrajinskom regionu Donbas, a sada i u severnom sektoru fronta.

Baba Jaga brzo ističe da ni njega ni njegove kolege iz inostranstva ne treba smatrati plaćenicima.

- U suštini moramo da trošimo sopstveni novac da bismo se borili i živeli ovde – za opremu, hranu i vozila - kaže Baba Jaga.

- Ovdašnji vojnici nisu najamnici. Mi smo pravi vojnici dobrovoljci koji su ovde došli iz različitih ličnih razloga. Verujte mi, to nije zbog novca ili slave.

Međunarodna legija plaća svojim vojnicima isti iznos – oko 4.800 dolara mesečno – koliko dobijaju ukrajinski vojnici koji su u borbi.

ukrajinska vojska.jpg
Ministarstvo Odbrane Ukrajine 

Ponosan je što je njegova jedina jedinica Legije "koja ide u Rusiju i vodi borbu protiv njih". (Jedinice legije su često raspoređene i ugrađene u druge borbene formacije.)

- Drago mi je što su Ukrajinci napredovali u Kursku - kaže Baba Jaga.

Screenshot 2024-10-12 074659.jpg
KyivPost 

- To pokazuje Rusiji da Ukrajina takođe može da ide napred. Mislim da su Rusi bili iznenađeni zbog toga i nisu to očekivali.

Za Baba Jagu, ofanziva na Kursk je deo novog oblika ratovanja kojem je dugogodišnji vojnik bio svedok tokom svoje vojne karijere i tokom svog vremena u Oružanim snagama Ukrajine (AFU).

profimedia0898277163.jpg
Roman PILIPEY / AFP / Profimedia 

- Rat u Ukrajini se zaista promenio. Prošao je od 1945. i njegovog rovovskog ratovanja do 2024. i sve moderne tehnologije kao što su dronovi i projektili - kaže Baba Jaga.

- Dakle, to u suštini nije kao bilo koji drugi rat koji sam ranije iskusio.

Vojni stručnjaci procenjuju da je oko 80 odsto trenutnih žrtava u ratu rezultat napada dronovima.

Zaljubljenik u "avanture i izazove", Baba Jaga je, međutim, realističan u pogledu budućih izgleda napada na Kursk i rata uopšte.

- Ukrajinska vojska radi ono što najbolje može i sa onim što ima. Problem je u tome što ukrajinska vojska neće moći da zadrži Kursk jer Rusija ima ogromne snage i resurse, a Ukrajina nema iste. Dakle, što duže traje ovaj rat, biće teže pobediti - kaže Baba Jaga.

Baba Jaga je jedan od nepoznatog broja Australijanaca koji trenutno služe u ukrajinskoj vojsci. Oko sedam Australijanaca je ubijeno u akciji na ukrajinskim ratištima od početka ruske invazije u punom obimu.

Iako je 16.000 kilometara udaljen od svog doma u Daun Anderu, uključujući i njegovu poslednju rezidenciju u "sunčanom Kvinslendu", Baba Jaga šalje direktnu poruku svojim prijateljima Australijancima kod kuće.

- Za australijski narod: Morate da počnete da podržavate ukrajinski narod ovde, a ne njihovu krvavu vladu - kaže on.

- Zato što je baš kao naša vlada u Australiji. Ne sluša ljude u zemlji. Političari govore jedno, a rade drugo. Dakle, ljudi Australije, počnite da nas podržavate. Potrebni su nam donatori da pomognu u nabavci zaliha i opreme za naše timove. To bi svakako malo olakšalo život ovde - nastavlja Baba Jaga.

Na zvaničnom nivou, Australija je obezbedila oko milijardu dolara vojne i humanitarne pomoći Ukrajini, što je stavlja na sedmo mesto među zemljama koje nisu članice NATO-a. Međutim, ukrajinske pristalice oštro su kritikovale njenu vladu zbog odlaganja helikoptera Tajpan i druge viška vojne opreme umesto da ih je usmerila u Ukrajinu.

Australijanci su takođe donirali skoro 10 miliona dolara ukrajinskom kriznom apelu, humanitarnoj inicijativi organizacije dijaspore, Australijske federacije ukrajinskih organizacija.

Iako je njegov skepticizam zaslužen u borbi, Baba Jaga ostaje svojevrsni idealista.

- Stvarno se nadam da ću još uvek biti ovde zbog Parade pobede ako se to ipak dogodi - kaže on.

- Nijedna zemlja u današnje vreme ne bi smela da upadne u drugu. Teško je poverovati da to nismo naučili iz prošlosti.

Baba Jaga prekida razgovor za Kyiv Post. Još jedna misija čeka. Očigledno, vreme je da ponovo učinim "svoj deo za čovečanstvo".

(Kurir.rs/Kyiv Post/Preneo: V.M.)