Kada dva traga bele pare prelaze nebo blizu linije fronta u istočnoj Ukrajini, to obično znači jedno. Ruski avioni se spremaju da napadnu.

Ali ono što se dogodilo u blizini grada Kostjantinovkebilo je bez presedana. Donji trag se podelio na dva dela i novi objekat je brzo ubrzao ka drugom tragu pare sve dok se nisu ukrstili i jarko narandžasti blic nije osvetlio nebo.

Da li je to, kako su mnogi verovali, ruski ratni avion koji je oborio drugi u takozvanoj prijateljskoj vatri 20 km od linije fronta, ili ukrajinski mlaznjak koji je oborio ruski avion?

Ukrajinci su ubrzo saznali na osnovu palih delova da su upravo bili svedoci uništenja najnovijeg ruskog oružja - borbene bespilotne letelice S-70.

Ovo nije običan dron, već Okhotnik (Lovac), ova teška bespilotna letelica bez posade velika je kao borbeni avion, ali bez kokpita. Veoma ga je teško otkriti i njegovi programeri tvrde da nema "skoro nikakve analogije" u svetu.

Možda je sve to tačno, ali je očigledno zalutao, i čini se da je drugi trag koji se vidi na snimku došao od ruskog aviona Su-57, koji ga je očigledno jurio.

Ruski avion je možda pokušavao da ponovo uspostavi kontakt sa zalutalim dronom, ali pošto su obojica leteli u ukrajinsku zonu protivvazdušne odbrane, pretpostavlja se da je doneta odluka da se uništi Okhotnik kako bi se sprečilo da završi u rukama neprijatelja. .

Ni Moskva ni Kijev nisu zvanično komentarisali šta se desilo na nebu kod Kostjantinovke. Ali analitičari veruju da su Rusi najverovatnije izgubili kontrolu nad svojim dronom, verovatno zbog ometanja ukrajinskih sistema za elektronsko ratovanje.

pjimage.jpg
printscreen Tweet/YT 

Ovaj rat je video mnogo dronova, ali ništa slično ruskom S-70. Težak je više od 20 tona i navodno ima domet od 6.000 km. U obliku strele, izgleda veoma slično američkom X-47B, još jednom stelt borbenom dronu stvorenom pre deceniju.

"Ohotnik" bi trebalo da bude u stanju da nosi bombe i rakete za gađanje zemaljskih i vazdušnih ciljeva, kao i za izviđanje. I što je značajno, dizajniran je da radi u kombinaciji sa ruskim borbenim avionima pete generacije Su-57.

U razvoju je od 2012. godine, a prvi let je obavljen 2019. godine. Ali do prošlog vikenda nije bilo dokaza da je korišćen u dvoipogodišnjem ratu Rusije u Ukrajini. Ranije ove godine, navodno je primećen na aerodromu Ahtubinsk na jugu Rusije, jednom od lansirnih mesta za napad na Ukrajinu.

Dakle, moguće je da je neuspeli let iznad Kostjantinovke bio jedan od prvih pokušaja Moskve da testira svoje novo oružje u borbenim uslovima.

profimedia0647925640.jpg
Profimedia 

Olupina jedne od poznatih ruskih klizećih bombi velikog dometa D-30 navodno je pronađena na mestu pada aviona. Ovo smrtonosno oružje koristi satelitsku navigaciju da postane još opasnije.

Dakle, šta je Ohotnik radio leteći sa avionom Su-57? Prema rečima stručnjaka za vazduhoplovstvo sa sedištem u Kijevu Anatolija Hrapčinskog, ratni avion je možda preneo signal sa zemaljske baze na bespilotnu letelicu kako bi povećao obim njihove operacije.

Neuspeh stelt drona je bez sumnje veliki udarac za rusku vojsku. Trebalo je da krene u proizvodnju ove godine, ali očigledno bespilotna letelica nije spremna.

Smatra se da su napravljena četiri protipa S-70 i moguće je da je onaj koji je oboren na nebu iznad Ukrajine bio najnapredniji od četiri. Iako je uništen, ukrajinske snage će možda i dalje moći da prikupe vredne informacije o Ohotniku.

- Možda ćemo saznati da li ima sopstvene radare za pronalaženje ciljeva ili je municija unapred programirana sa koordinatama gde da udari - objašnjava Anatolij Hrapčisnski.

Samo proučavanjem slika sa mesta nesreće, on veruje da je jasno da su prikrivene mogućnosti drona prilično ograničene.

Kako je oblik mlaznice motora okrugao, on kaže da se može uočiti radarom. Isto važi i za mnoge zakovice na avionu koje su najverovatnije napravljene od aluminijuma.

Nema sumnje da će olupinu proučiti ukrajinski inženjeri i njihova otkrića preneti zapadnim partnerima Kijeva. Pa ipak, ovaj incident pokazuje da Rusi ne miruju, oslanjajući se na svoje ogromne ljudske resurse i konvencionalno oružje.

Oni rade na novim i pametnijim načinima borbe protiv rata.A ono što je danas propalo možda će sledeći put uspeti.

(Kurir.rs/BBC/Preneo: V.M.)